Uutiset


12.5.2017 8.30

Alkoholilaki tulee - onko maksasi valmis?

Alkoholimaksasairaudet eivät ole ainoastaan suurkuluttajien ongelma. Jatkuva alkoholinkäyttö pienemmilläkin annoksilla on vaaraksi maksalle. Alkoholilakimuutos ja limuviinojen tulo kauppoihin kauhistuttaa Munuais- ja maksaliittoa Maksaviikon päättyessä.

Maksaviikko 8.5.–13.5. lähenee loppuaan. Munuais- ja maksaliitto pelkää, että samoin käy suomalaisten maksoille, jos alkoholilakimuutos tulee voimaan suunnitellun mukaisena.


Suomessa 85 prosenttia kirroosikuolemista johtuu alkoholista, mikä on eniten EU-maista. Tanska seuraa heti perässä, mutta esimerkiksi Ruotsi, jossa kulutus on vain puolet Suomen määrästä, on kaukana takana. Liettuan jälkeen Suomessa erityisesti naiset menettävät EU-maista eniten elinvuosia alkoholimaksasairauksien takia. Nuorimmat alkoholikirroosiin sairastuneista ovat syntyneet 80-luvulla. Noin viidesosa maksansiirroista tehdään alkoholin aiheuttaman kirroosin takia.


– Alkoholin kulutus on kääntynyt laskuun jo vuonna 2008, mutta kirroosikuolleisuudessa ei ole nähty samanlaista muutosta. Kun alkoholinkulutus vähenee, alkoholimaksatulehdus ja haimatulehdukset vähenevät nopeammin, mutta kirroosikuolleisuus säilyy pitkään korkeana, koska maksavaurio kehittyy vuosien kuluessa, sanoo HYKS:n gastroenterologian klinikan ylilääkäri, professori Martti Färkkilä.


Alkoholimaksasairaudet eivät ole ainoastaan suurkuluttajien ongelma. Pitkään jatkuva alkoholinkäyttö pienemmilläkin annoksilla on pahasta. Hälytyskellojen pitäisi soida, kun alkoholinkulutus on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Naisen maksa kestää miehen maksaa vähemmän alkoholia.


Ylipaino ja alkoholi ovat terveydelle erityisen haitallinen yhdistelmä. Rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus ja sitä esiintyy jopa neljäsosalla aikuisväestöstä. Alkoholi sekä aiheuttaa rasvamaksaa että pahentaa ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa. Oluet, siiderit, lonkerot ja limuviinat ovat varsinaisia kaloripommeja. Niiden nauttiminen lisää entisestään rasvamaksan riskiä.


– Hallituksen lakimuutos toisi päivittäistavarakauppaan myös limuviinat ja muut alkoholijuomat 5,5 prosenttiin asti. Se nostaisi niiden myyntiä merkittävästi ja lisäisi erityisesti nuorten naisten alkoholinkulutusta ja maksasairauksia, sanoo Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.


Inhimillisen kärsimyksen lisäksi alkoholinkäytön kasvu nostaisi myös sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannuksia.


– Alkoholin saatavuuden lisääminen tuomalla esimerkiksi väkevät oluet elintarvikeliikkeisiin tulisi lisäämään alkoholin kulutusta. Ainoat tutkimuksissa osoitetut tavat vaikuttaa alkoholihaittoihin perustuvat saatavuuden rajoittamiseen, hinnoitteluun ja mainonnan rajoittamiseen, Färkkilä jatkaa.


mahtimaksa urakka vesittyy


Palaa otsikoihinTulosta Tulosta
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä