Uutiset


5.10.2017 8.00

C-hepatiitti koskettaa Lapissa

C-hepatiitti on yleisin virushepatiitti Suomessa. Tartunnan saaneita on lähes 30 000 ja moni sairastaa C-hepatiittia tietämättään. Lapin alueella tartunta on todettu lähes 1000 ihmisellä. Munuais- ja maksaliitto on huolissaan Pohjois-Suomen tartuntatilanteesta.

Pohjois-Suomessa, Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien alueella, todetaan vuosittain noin 50 C-hepatiittitartuntaa THL:n Tartuntatautirekisterin mukaan. Lapissa esimerkiksi vuonna 2016 todettiin 27, ja Länsi-Pohjassa 22 tapausta. Kaikkiaan tartunta on todettu lähes 1000 ihmisellä. Puolet heistä on alle 30-vuotiaita. Kaiken kaikkiaan elossa olevia, mutta vielä hoitamattomia tartunnan saaneita alueella on noin 650. Määrä kasvaa jatkuvasti.

 

Suomessa on todettu yhteensä lähes 30 000 C-hepatiittitartuntaa. Vuosittain on hoidettu vain 400 sairastunutta, mutta nyt tilanteeseen odotetaan muutosta. STM julkaisi viime vuoden lopulla kansallisen C-hepatiittistrategian vuosille 2017–2019. Sen tavoitteena on tehostaa C-hepatiitin ennaltaehkäisyä, yhdenmukaistaa testausta ja pitkällä aikavälillä hoitaa kaikki tartunnan saaneet. Tämän vuoden keväällä toimintansa on aloittanut THL:n alainen asiantuntijaryhmä.

 

– Asiantuntijaryhmän alainen alatyöryhmä työstää keväällä valmistuvaa C-hepatiittipotilaan hoitopolkua, jossa linjataan C-hepatiitin ennaltaehkäisy, testaus, seuranta ja hoito Suomessa, sanoo ryhmän jäsen, Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

 

C-hepatiitti on viruksen aiheuttama tarttuva maksasairaus, joka voi johtaa maksakirroosiin ja altistaa maksasyövälle. C-hepatiitti tarttuu veren välityksellä. Yleisin se on suonensisäisten huumeiden käyttäjillä. Se ei ole kuitenkaan vain tiettyjen riskiryhmien sairaus. C-hepatiittiin ei ole rokotetta, mutta siltä voi suojautua omilla valinnoilla.

 

C-hepatiitti on tärkeä todeta ajoissa, sillä se on sairaus, jota voidaan hoitaa. Hepatiitin voi testauttaa terveyskeskuksessa lääkärin lähetteellä ja terveysneuvontapisteessä anonyymisti.

 

Munuais- ja maksaliitto järjestää C-hepatiittia käsittelevän kokouksen 5.10. Rovaniemellä ennen liiton valtakunnallisia järjestöpäiviä. Keskustelutilaisuudessa pohditaan, miten ehkäistä ja hoitaa tartuntoja nyt ja tulevina vuosina Lapin alueella. Toimittajat ovat tervetulleita seuraamaan kokousta.

 

Tämä on C-hepatiitti

– C-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksasairaus.

– Vaatii tarttuakseen verikontaktin esimerkiksi likaisen neulan.

– Älä ota tatuointia tai lävistystä, jos et ole varma välineiden puhtaudesta.

– Tartunnan voi saada jo yhdestä suonensisäisten huumeiden kokeilukerrasta.

– C-hepatiittiin ei ole rokotetta.


C-hepatiittitapauksia Pohjois-Suomessa


Palaa otsikoihinTulosta Tulosta
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä