Uutiset


14.2.2017 12.56

C-hepatiittistrategia lupaa yhdenvertaista hoitoa

A-klinikkasäätiö ja Munuais- ja maksaliitto vaativat 14.2. järjestetyssä päättäjätilaisuudessa C-hepatiittistrategian tehokasta toimeenpanoa.

STM julkaisi viime vuoden lopulla kansallisen C-hepatiittistrategian vuosille 2017–2019. Sen tavoitteena on tehostaa C-hepatiitin ennaltaehkäisyä, yhdenmukaistaa testausta ja pitkällä aikavälillä hoitaa kaikki tartunnan saaneet. Suomessa hoidetaan tällä hetkellä vuosittain vain 400 sairastunutta. Uusia tartuntoja todetaan vuosittain noin 1150. Yhteensä Suomessa on todettu lähes 30 000 C-hepatiittitartuntaa.

 

Munuais- ja maksaliitto sekä A-klinikkasäätiö järjestivät 14.2. päättäjä- ja vaikuttajatilaisuuden keinoista, joilla C-hepatiittitilanteeseen puututaan. Tilaisuuden pääpuhujana oli tuleva peruspalveluministeri, kansanedustaja Annika Saarikko (kuva). STM:stä puhumassa oli Sari Ekholm ja THL:stä Mika Salminen Tilaisuudessa omista kokemuksiaan kertoi tartunnan saanut 35-vuotias mies.

 

Kansanedustaja Annika Saarikko kiitti järjestöjä, jotka ovat olleet strategiatyön käynnistävä voima. Hän kertoi, että varsinkin päättäjätasolla C-hepatiitista tiedetään vähän, tai ajatellaan, että se on varin marginaaliryhmän ongelma. Itse hän oli saanut lisää tietoa Munuais- ja maksaliitolta. Tärkeää olisikin nyt tietoisuuden lisääminen päättäjille, kuntatasolla ja tulevaisuudessa maakuntien tasolla. Tietoisuuden lisäämistä tarvitaan myös koko kansalle, ja varsinkin on keskityttävä tiettyjen heikompien ryhmien tietoisuuden vahvistamiseen. Avainasemassa on matalankynnyksen testaus ja yhdenvertainen hoito. Saarikko sanoi, että ministeriö haluaa sitoutua strategian toimeksipanoon.

 

Sari Ekholm esitteli tarkemmin strategiatyön kulkua ja kertoi, että strategian yksi kantavista ajatuksista on alueellisten erojen poistaminen ja koko maahan saatavat yhtenäiset hoitokäytännöt.

 

Mika Salminen kertoi, että THL on juuri asettanut HIV- ja C-hepatiitti-asiantuntijaryhmän ja kutsunut sen jäseneksi myös Munuais- ja maksaliiton sekä A-klinikkasäätiön. Hän lupasi, että haasteisiin paneudutaan ja niihin vastataan.

 

Omista kokemuksistaan kertoi 35-vuotias tartunnan saanut mies. Hänellä todettiin C-hepatiitti neljä vuotta sitten. Interferoni-hoito aiheutti runsaasti sivuvaikutuksia, eikä se tehonnut virukseen. Uutta hoitoa ei aloiteta, vaan tilannetta seurataan, koska maksavaurio ei ole edennyt. C-hepatiitti tunkee ajatuksiin usein, vaikka se ei aiheuta tällä hetkellä oireita. Sairaus herättää ennakkoluuloja varsinkin niissä, jotka eivät tunne sitä ja sen tartuntatapoja.

 

Tilaisuuden järjestämistä tukivat lääkeyritykset Abbvie, Gilead ja MSD.


Chep14.2. 1


Palaa otsikoihinTulosta Tulosta
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä