Uutiset


6.9.2017 8.04

Elinehto 3 on ilmestynyt

Liiton Elinehdon syksyn numero on ilmestynyt. Lehteen voi tutustua liiton kotisivuilla. Se lähetetään kotiin kaikille jäsenille ilmaiseksi.

Syksyn Elinehdon aiheina on elinsiirron saaneen lapsen arki. Esikoisen munuaissairaus muutti Ruotsalaisten perheen elämän muutaman vauvakuukauden jälkeen. Nyt tasainen arki tuntuu ihmeelliseltä. Lääketieteen tohtori Jenni Miettisen väitöskirjan aiheena olivat elinsiirrot. Tutkimusaineisto oli kerätty Suomessa munuaisensiirron saaneilta lapsilta. Tutkimuksessa selvitettiin keinoja ennakoida mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ongelmia, joita elinsiirron saaneet kohtaavat vuosia siirtoleikkauksen jälkeen.


Terveet elintavat ovat tärkeitä myös ikääntyneille. Vanhetessa sairaudet lisääntyvät ja niiden hoito vaatii erityistä ammattitaitoa. Vilkas sosiaalinen elämä ja toimiva tukiverkosto auttavat sopeutumaan vanhenemisen haasteisiin. Geriatrian professori, geriatrian ja sisätautien erikoislääkäri Timo Strandberg kehottaa alkamaan itsestään huolehtiminen jo keski-iässä, jotta vanhuus olisi parempaa.


Joni vei heti ensimmäisistä elinsiirron saaneiden MM-kisoistaan Malagassa kesällä kultaa keilailussa. Hän joutui melkein suoraan koripallokentältä dialyysiin. Munuaisten vajaatoiminta oli täysi yllätys. Malagan kisoissa Suomesta oli mukana historian suurin joukkue: 41 urheilijaa.


"Järjestöt on otettava keskeisesti mukaan, kun maakunnat suunnittelevat tavoitteitaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi sosiaali- ja terveyspalveluissa", kirjoittaa kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen Valittu vaikuttaja -palstalla.


Sairaus voi aiheuttaa haasteita työssä jaksamiselle. Oma työkyky kannattaa ottaa puheeksi esimiehen kanssa sairauden varhaisessa vaiheessa, jotta erilaisilla työjärjestelyillä voidaan välttää sairausloma tai estää sen pitkittyminen. Kristina pystyi jatkamaan työntekoa tukitoimien avulla.


Liiton Elinehto-lehteen voi tutustua liiton kotisivuilla. Lehti lähetetään ilmaiseksi kotiin kaikille jäsenille ja kummijäsenille.


Lue lehti netissä


Elinehto 3 2017_kansi


Palaa otsikoihinTulosta Tulosta
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä