hepatiittipäivä 2016 teemasivu

 

Älä sulje silmiäsi virushepatiitilta

Virushepatiitit tarttuvat suun kautta tai veriteitse. Moni kantaa virusta tietämättään, sillä tartunta on usein oireeton. Virushepatiitit ovat maailmalla yleisempiä kuin Suomessa. A- ja B-hepatiittia vastaan on rokote.


Virushepatiitti voi tarttua suojaamattomassa seksissä. Sen voi saada likaisesta neulasta, vahingossa tai sairaalassa ulkomailla. Älä ota tatuointia tai lävistystä, jos et ole varma, että välineet on steriloitu. Jos epäilet saaneesi tartunnan, ota yhteys lääkäriin.

Lue lisää virushepatiitista

Riskitesti

Tiedätkö sinä, miten virushepatiitit tarttuvat? Onko sinulla riski saada tartunta? Tiedätkö, miten voit varoa tartuntaa niin kotona kuin matkalla?

Tee riskitesti ja testaa tietosi.


virushepatiittia voidaan hoitaa

Virushepatiittia voidaan hoitaa

Virushepatiitti on sairaus. Sitä ei tarvitse hävetä, kuten ei muitakaan sairauksia. Hepatiittitartunnan voi saada kuka vaan.

 

On tärkeä todeta tartunta ajoissa verikokeella. Sairautta voidaan tarvittaessa hoitaa lääkityksellä ja viruksen leviämistä ehkäistä. Sairastuneet voivat elää yleensä normaalia elämää.

Lue lisää virushepatiitistä

 


Tiedätkö miten hepatiitti tarttuu

 

Miten hepatiitti tarttuu?

Virushepatiitti ei tartu työkaverilta tai halaamalla ystävää.

 

A-hepatiitin voi saada saastuneesta vedestä ja ruoasta. B- ja C-hepatiitit tarttuvat verikontaktissa likaisesta neulasta, varsinkin B-hepatiitti myös suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä.

 

A- ja B-hepatiitin ehkäisyyn on rokote.

 

Tee riskitesti ja testaa tietosi.


hepatiittipäivä 2013

Maailman hepatiittipäivä 2016

Heinäkuun 28. päivänä vietetään Maailman hepatiittipäivää. Maailman terveysjärjestö WHO otti sen viralliseen ohjelmaansa vuonna 2010. Tiedon lisääminen sekä ennakkoluulojen vähentäminen on tärkeää, jotta sairastuneet saavat tarvitsemaansa tukea eivätkä leimautumisen pelossa jää yksin.

 


A hepatiitti

A-hepatiitti

A-hepatiitti tarttuu saastuneen ruoan tai veden välityksellä. Tartunnan voi saada muun muassa huonosti kypsennetyistä äyriäisistä tai likaisesta juomavedestä. Virus leviää ulosteiden ja likaisten käsien kautta. Hepatiitti A:n ehkäisyyn on olemassa rokote.

Lue lisää

 


B hepatiitti

B-hepatiitti

B-hepatiitti tarttuu verikontaktin kautta suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä, steriloimattomilla välineillä tehdyssä lävistyksessä tai tatuoinnissa sekä likaisesta neulasta tai ruiskusta. Alueilla, missä hepatiitti B on yleistä, se tarttuu usein äidistä lapseen synnytyksessä.

Lue lisää


C hepatiitti

C-hepatiitti

C-hepatiitti tarttuu veren välityksellä. Tartunnan voi saada likaisesta neulasta tai steriloimattomilla välineillä tehdystä lävistyksestä ja tatuoinnista sekä verensiirrosta ulkomailla. C-hepatiitti voi tarttua myös suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä, mutta se on harvinaisempaa.

Lue lisää


munuais ja maksaliitto

Munuais- ja maksaliitto

Munuais- ja maksaliitto tukee sairastuneita ja elinsiirron saaneita sekä heidän läheisiään. Jäsenyhdistyksissä voi tavata saman kokeneita. Liitto jakaa tietoa sairauksista ja niiden hoidosta sekä julkaisee esitteitä ja oppaita. Liitto välittää vertaistukea ja antaa mahdollisuuden jakaa kokemuksia.

Lue lisää


mahtimaksa

Mahtimaksa

Maksa on kehon monitoimikone. Se paiskii hommia urakalla. Uupumuksen merkit huomaa usein vasta, kun maksa on jo vaurioitunut. Ole kunnon työnantaja. Huolehdi maksan hyvinvoinnista ennen kuin on myöhäistä. Helpota maksan urakkaa terveillä elintavoilla: vältä ylipainoa, vähennä alkoholia, liiku ja annostele lääkkeet oikein.

www.mahtimaksa.fi


kyllä elinluovutukselle

Sano KYLLÄ elinluovutukselle

Osalle tartunnan saaneista voi kehittyä maksakirroosi, mikä altistaa maksasyövälle. Yksi hoitomuodoista voi olla maksansiirto. Muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa C-hepatiitti on yleisin syy maksansiirtoon. Elinluovutuskortin allekirjoittamalla annat luvan elimiesi käyttöön.

Lue lisää


world hepatitis alliance

World Hepatitis Day

World Hepatitis Day is one of only four official World Health Organisation disease-specific days. World Hepatitis Day takes place on 28th July every year and provides international focus for patient groups and people living with viral hepatitis.

Read more

 

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä