Uutiset


15.2.2017 12.38

Kulttuuridialyysi alkaa

Liitto tuo kevään aikana kulttuurin hyvinvointivaikutukset osaksi dialyysiyksikön toimintaa Tampereella.

Kevään aikana Taiteen edistämiskeskuksen rahoittama hanke tuo kulttuurin hyvinvointivaikutukset osaksi hoitoyksikön toimintaa ja arkea. Liitto toteuttaa hankkeen yhdessä Tampereen yliopistollisen sairaalan munuaiskeskuksen kanssa.

 

Voimaa laulusta -ryhmä etsii eväitä jaksa­miseen ja tukea arkeen. Ryhmä on tarkoitettu dialyysihoidossa oleville ja se järjestetään dialyysihoidon aikana hoitohuoneessa. Ryhmässä hyödynnetään kohtaavaa laulumenetelmää, jonka avulla voi jakaa omaa elämäntilannetta muiden samassa elämäntilanteessa olevien kanssa, mielilaulujen parissa. Osallistuminen ei edellytä laulutaitoa. Ohjaaja vastaa laulamisesta ja osallistujat voivat halutessaan laulaa mukana oman jaksamisensa mukaan. Ryhmän järjestämisestä vastaa Laitoslaulajat ry.

 

Ryhmä kokoontuu kerran viikossa. Tiistain ryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran 28.2. klo 15.30–16.30 2. kerroksessa. Keskiviikon ryhmän ensimmäinen tapaaminen on 1. kerroksessa 1.3. klo 10–11. Molemmat ryhmät kokoontuvat kuusi kertaa.

 

Kulttuuritunti järjestetään joka kuukauden viimeinen maanantai ja tiistai munuaiskeskuksen 2. kerroksen aulassa klo 13.30–14.30.

 

Maaliskuun kulttuuritunti 27.3. ja 28.3. vieraana kirjailija Kirsti Kuronen. Hän on Lempäälästä kotoisin oleva monipuolinen kirjailija, joka on kirjoittanut runoa, proosaa ja säeromaaneja. Omakohtaisen runokirjan Väärää verta Kirsti kirjoitti sairastuttuaan vakavaan sairauteen.

 

Huhtikuun kulttuuritunti 24.4. ja 25.4. vieraana on kirjailija Anneli Kanto. Hänen tammikuussa julkaistu romaaninsa Lahtarit kertoo ilmajokisista suojeluskuntalaisista sotaretkellä 1918. Aikaisemmin Kanto on kirjoittanut kansalaissodasta punaisten aseellisia naiskaarteja käsittelevän romaanin Veriruusut.

 

Toukokuun kulttuuritunti 29.5. ja 30.5. tarjoaa pienen taidenäyttely. Vieraana oleva taiteilija Satu Nikku sanoo olevansa taiteilija, joka arvostaa perinteisiä käsityöläistaitoja. Materiaalina teoksissaan Satu Nikku käyttää muun muassa karttoja.

 

Taike jakoi 412 000 euroa hyvinvoinnin edistämiseen taiteen ja kulttuurin keinoin. Avustuksen sai 26 toimijaa 11 eri taiteen alalta. Avustuksen suuruus vaihteli 2300 eurosta 45 000 euroon. Haetut summat olivat edellisvuotta suurempia. Apurahat maksetaan veikkausvoittovaroista.


KUVA: Esimakua kulttuurista dialyysissä saatiin tammikuussa, kun liitto järjesti yhteistyössä Diabetesliiton kanssa Diabetes ja dialyysi – hyvinvoinnin lähteillä -kurssin. Kulttuuripäivänä PD-hoidossa olevat ja läheiset vierailivat Museokeskus Vapriikissa ja hemodialyysissä oleville kävi trubaduuri musisoimassa hoidon aikana TAYS:ssa.


dialyysitrubaduuri copy


Palaa otsikoihinTulosta Tulosta
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä