Maailman munuaispäivä 9.3 websivu
Ylipaino ja munuaiset

Ylipaino kuormittaa koko kehoa, myös munuaisia. Liika rasva ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöt lisäävät riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, joka on suurimpia munuaissairauksien aiheuttajia. Ylipaino nostaa verenpainetta ja huonontaa veren rasva-arvoja. Ylipaino, korkea kolesteroli ja tupakointi yhdistettynä diabetekseen lisäävät sairastumisriskiä entisestään. Alttius sairastua sepelvaltimotautiin sekä aivoverisuoni- ja munuaissairauksiin kasvaa.

 

Haitallisinta on keskivartaloon kertynyt ylipaino eli vyötärölihavuus. Vyötärölihavuutta voi olla myös muutoin hoikilla ihmisillä. Liikunta on hyväksi koko keholle. Se auttaa painonhallinnassa, laskee verenpainetta ja korjaa veren rasva-arvoja. Erityisesti se vähentää vyötärölihavuutta, vaikka painonpudotus ei olisikaan suuri. Kohti painonpudotusta vievät myös säännöllinen ateriarytmi ja kovan rasvan vähentäminen.

 

Voiko sinulla olla munuaissairaus?

Tee yksinkertainen riskitesti

 

Puhu lääkärisi kanssa, jos

– olet ylipainoinen

– sinulla on korkea verenpaine tai diabetes.

– tupakoit

– olet yli 50-vuotias.

– suvussasi on munuaissairauksia.

 

Pyydä tarvittaessa lääkäriäsi tutkimaan munuaistesi kunto. Munuaisten toimintaa voidaan tutkia virtsa- ja verinäyttein


munuaispäivä supersankari lenkillä

Maailman munuaispäivä

Maailman munuaispäivää vietetään torstaina 9. maaliskuuta.


Kymmenesosalla väestöstä on merkkejä kroonisesta munuaissairaudesta. Viidellä prosentilla sairaus on edennyt munuaisten vajaatoiminnaksi. Diabetesta sairastavia on Suomessa puoli miljoonaa ja heistä jopa kolmasosalle saattaa kehittyä muutoksia munuaisiin. Ylipaino kuormittaa kehoa. Se lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, nostaa verenpainetta ja huonontaa veren rasva-arvoja.


munuaispäivä supersankari ylipaino

Voiko sinulla olla munuaissairaus?

Munuaissairaus on usein oireeton tai vähäoireinen, etenkin jos se kehittyy hitaasti. Onko sinulla kohonnut riski sairastua munuaissairauteen? Tee yksinkertainen riskitesti.


Pyydä tarvittaessa lääkäriäsi tutkimaan munuaistesi kunto. Munuaisten toimintaa voidaan tutkia virtsa- ja verinäyttein. Munuaissairaus on tärkeä havaita ajoissa, sillä sen etenemistä voidaan hidastaa.


Tee riskitesti


supersankarimunuainen

Supersankarimunuainen

Supersankari kestää paljon, mutta sekään ei pärjää yksin. Auta munuaisiasi säilyttämään supervoimansa terveillä elintavoilla: Liiku, vähennä suolaa, älä tupakoi.


www.supersankarimunuainen.fi


maailman munuaispäivä nosto

Voiko sinulla olla munuaissairaus?

Onko sinulla korkea verenpaine? Oletko ylipainoinen?

Lievästikin kohonnut verenpaine nopeuttaa munuaissairauksien etenemistä.


Tee riskitesti


maailman munuaispäivä munuaistietoa

Munuaistietoa

Ihmisellä on kaksi munuaista, jotka sijaitsevat selkäpuolella molemmin puolin alempien kylkiluiden alla. Munuaiset poistavat ylimääräistä nestettä, suoloja ja kuona-aineita. Munuaisissa muodostuu 1-2 litraa virtsaa vuorokaudessa.

Lue lisää


munuais ja maksaliitto

Munuais- ja maksaliitto

Liitto tukee sairastuneita ja elinsiirron saaneita sekä heidän läheisiään.  Liitto jakaa tietoa sairauksista ja niiden hoidosta. Jäsenyhdistyksissä voi tavata muita saman kokeneita. Liitto välittää vertaistukea.

Lue lisää2015 elinluovutuskortti

KYLLÄ elinluovutukselle

Jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä erikseen kieltänyt. Elinluovutuskortti kertoo oman tahdon selkeästi ja muistuttaa kertomaan sen myös läheisille. Heiltä kysytään mahdollisen luovuttajan mielipidettä. Tilaa kortti tai lataa sovellus.
Tilaa kortti

supersankarimunuainen lasten munuaiset etusivu

Lasten munuaissairaudet

Lapset voivat jo syntyessään sairastaa tai sairastua myöhemmin munuaissairauteen. Munuaisten vajaatoimintaa aiheuttavat synnynnäiset rakennepoikkeavuudet, perinnölliset munuaistaudit ja munuaisten tulehdukselliset taudit.
Lue lisää

world kidney day

World Kidney Day

World Kidney Day aims to raise awareness of the importance of our kidneys to our overall health and to reduce the frequency and impact of kidney disease and its associated health problems worldwide. Get involved!

Read moreytyä yhdistyksestä

Munuais- ja maksaliitto

Yhdistykset jakavat jäsenilleen tietoa sairauksista, niiden ennaltaehkäisystä, elinsiirroista sekä sosiaaliturvasta. Ne välittävät vertaistukea. Yhdistysten virkistys-, liikunta- ja kulttuuritapahtumat tarjoavat mahdollisuuksia antoisaan ja mukavaan yhdessäoloon.

Liity jäseneksi


supersankarimunuainen vs ylipaino
Ylipaino ja munuaiset

Ylipaino kuormittaa kehoa. Se lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, nostaa verenpainetta ja huonontaa veren rasva-arvoja.

 

Haitallisinta on keskivartaloon kertynyt ylipaino eli vyötärölihavuus. Siinä liika rasva kertyy sisäelinten ympärille, mikä vaurioittaa sisäelimiä ja verisuonia. Ahtautuneet verisuonet nostavat verenpainetta ja vaurioittavat munuaisia.

 

Liika rasva ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöt lisäävät riskiä sairastua diabetekseen. Diabetes on suurimpia munuaissairauksien aiheuttajia.

 

Liikunta auttaa painonhallinnassa, laskee verenpainetta ja korjaa veren rasva-arvoja. Se vähentää erityisesti vyötärörasvaa, vaikka painonpudotus ei olisikaan suuri. Liikunta tehostaa insuliiniherkkyyttä, jolloin lihakset pystyvät käyttämään sokeria energiana paremmin.

 

Paino putoaa pysyvästi, kun yhdistää liikuntaan terveellisen ruokavalion.Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä