Mahtimaksa  678x204

Mahtimaksa

Maksa on kehon monitoimielin. Se paiskii hommia urakalla. Mahtimaksakaan ei selviä ilman hyvää tiimiä. Ylipaino, alkoholi ja lääkkeet sekä virukset uhkaavat vesittää urakan. Auta maksaa sen urakassa.


Ilman maksaa ei tule toimeen. Sillä on yli 500 tehtävää. Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja muita vahingollisia kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä. Maksa varastoi ravintoaineita, vitamiineja ja sokeria sekä rasvaa ja jakelee niitä vereen. Maksa tuottaa proteiineja ja muita aineita, jotka edistävät vammojen paranemista. Se erittää sappea ruuansulatuksen tarpeisiin.


Mahtimaksakampanjaan kuuluu piirretty esite, juliste, kampanjasivu netissä www.mahtimaksa.fi ja kuvia sosiaaliseen mediaan. Materiaalitilaukset: Kirsi Kauppinen, tilaukset@musili.fi, 050 4365 707.


Kuvat Mahtimaksasta ovat vapaasti käytettävissä. Kuvia voi ladata täältä.


Liitto ja sen jäsenyhdistykset viettävät maksaviikkoa 9.–15.5.2016. Viikon aikana järjestetään yleisötilaisuuksia eri paikkakunnilla. Keväällä 2016 Mahtimaksa-kampanjaan on tulossa uutta materiaalia. Liiton kaikissa toimistoissa on Mahtimaksa-messuseinät erilaisiin yleisötapahtumiin herättämään huomiota. Mahtimaksa saa myös omat videot, joissa kerrotaan maksalle haitallisista elintavoista. Videot julkaistaan sivulla www.mahtimaksa.fi ja liiton youtube-kanavalla www.youtube.com/munuaisjamaksaliitto. Tietoa jaetaan myös muun muassa Facebookissa www.facebook.com/munuaisjamaksaliitto sekä www.twitter.com/MunuainenMaksa.


Lisätietoja Mahtimaksasta viestintäpäällikkö Petri Inomaa, petri.inomaa@musili.fi, 040 5240 679.


mahtimaksa vasara osoite


Mahtimaksa vastaan ylipaino

Työmaalla urakka uhkaa kaatua. Maksan on pakko painaa pitkää päivää. Illalla ruoka maittaa. Liikunta unohtuu, kun sohva kutsuu. Ylipaino uhkaa ja vyötärö kasvaa. Maksa rasvoittuu tuhatta ja sataa. Jos tulehdus etenee maksakirroosiin, voi urakka jäädä kesken – lopullisesti.

 

Viime hetkellä apuun rientävät liikunta, terveellinen ruokavalio ja säännölliset ruoka-ajat. Painonpudotus auttaa: puntarin lukema putoaa ja liikuntaa taltuttaa vyötärölihavuuden. Maksa saattaa taas jatkaa aherrustaan: myrkkyjen hajotusta, sokerin ja rasvan varastointia, proteiinin tuottamista ja sapen eritystä.

 

– Älä kasvata vatsaa, se rasvoittaa maksaa, huudahtaa elimistön monitaituri.


Mahtimaksa vastaan alkoholi

Työtahti on ollut jo pitkään tiukka. Maksa on paiskinut hommia urakalla. Kuin huomaamatta harjakaisten maljoittelusta tulee päivittäistä naukkailua. Mutta tissuttelun tulos ei olekaan rentoutus, vaan jatkuva alkoholinkäyttö rasvoittaa maksaa. Jos juominen jatkuu, maksa tulehtuu ja urakka vesittyy maksakirroosiin.


Viime hetkellä apuun rientää elintapojen muutos: Korkki menee kiinni ja pullot lentävät roskiin. Korjausliike toimii. Maksa toipuu, kun alkoholinkäyttö loppu. Kaupan päälle puntarin lukema putoaa.  Maksa saattaa taas jatkaa aherrustaan: myrkkyjen hajotusta, sokerin ja rasvan varastointia, proteiinin tuottamista ja sapen eritystä.


– Nyt korkki kiinni ja pullot piiloon, kannustaa elimistön monitaituri.


Mahtimaksa vastaan ylipaino

Ylipaino, varsinkin vyötärölihavuus, rasvoittaa maksaa. Rasvamaksa voi kehittyä myös normaalipainoiselle. Liikunta ja painonhallinta ehkäisevät maksan rasvoittumista.Mahtimaksa vastaan alkoholi

Alkoholi vahingoittaa maksaa. Pitkään jatkunut alkoholinkäyttö pienemmilläkin annoksilla voi aiheuttaa maksasairauden. Juomisen lopettaminen on paras tapa ehkäistä maksasairauksia. 


Tulosta Tulosta
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä