Uutiset


14.5.2018 8.00

Maksa kiittää terveistä elintavoista

Elintapoihin liittyvät maksasairaudet yleistyvät jatkuvasti. Munuais- ja maksaliiton järjestämällä Maksaviikolla 14.5.–18.5. muistutetaan, että vaikka kaikki maksasairaudet eivät johdu elintavoista, monen syntyyn voi vaikuttaa omilla valinnoillaan: vältä ylipainoa, vähennä alkoholia, liiku ja annostele lääkkeet oikein.

Maksakirroosiin menehtyy vuosittain yli 500 ihmistä. Tämä on kolme kertaa enemmän kuin vielä neljäkymmentä vuotta sitten.

– 90 prosenttia maksakirrooseista Suomessa aiheutuu liiallisesta alkoholinkäytöstä tai ylipainosta. Suomessa etyylipohjainen maksakirroosi on tavallisin syy maksasolusyöpään, kun se muissa Länsimaissa on C-hepatiitti, sanoo professori Martti Färkkilä HUS:sta.

Professori Färkkilä puhuu tänään Munuais- ja maksaliiton järjestämällä Maksaviikon yleisöluennolla Porthaniassa, Helsingissä, klo 18. Tilaisuudessa luennoi myös ravitsemusterapeutti Salla Juselius.

Maksa aiheuttaa oireita useasti vasta, kun se on jo vaurioitunut. Maksalla on kyky toipua ja jopa korjata itseään. Rasvamaksa paranee, kun alkoholinkäyttö tai ylipaino vähenee. Pitkälle edenneen maksakirroosin vauriot ovat kuitenkin peruuttamattomia. Sitä ei voida parantaa, vaan hoidon tavoitteena on hidastaa sen etenemistä ja hoitaa sen aiheuttamia oireita.

Suomessa alkoholin ongelmakäyttäjiä on arviolta puoli miljoonaa. Sivistyneiksikin kutsut eurooppalaiset juomatavat eivät silti kohtele maksaa yhtään paremmin: pitkäaikainen jatkuva alkoholinkäyttö pienemmilläkin annoksilla vahingoittaa aina maksaa. Naisilla jo 7 ja miehilläkin 14 alkoholiannosta viikossa lisää riskiä maksan vahingoittumiseen. Alkoholin riskikäyttö johtaa tulehdukseen maksassa, mikä voi aiheuttaa sidekudoksen muodostumista ja johtaa siten maksakirroosin.

Yleisin maksasairaus on kuitenkin ylipainosta johtuva rasvamaksa. Jopa neljäsosalla aikuisista on rasvamaksa. Jo pienikin ylipaino, ja varsinkin vyötärölihavuus, voi aiheuttaa rasvan kertymistä maksaan. Jos maksaan kehittyy rasvan lisäksi tulehdus, tilanne on jo vakava. Maksaan muodostuu sidekudosta, mikä voi kehittyä maksakirroosiksi. Tärkeintä rasvamaksan hoidossa on maltillinen painonpudotus.

Alkoholin ja ylipainon lisäksi maksaa uhkaavat virushepatiitit, väärin annostellut lääkkeet, tuntemattomat luontaistuotteet tai myrkylliset sienet. Suurin osa maksasairauksista on kuitenkin ehkäistävissä omilla valinnoilla ja elintavoilla. Toisaalta kaikki maksasairaudet eivät aiheudu elintavoista. Maksasairaus voi johtua myös autoimmuunisairaudesta tai olla perinnöllinen. Joskus sairauden syy jää tuntemattomaksi.

Näin pidät huolta maksastasi
- Vältä ylipainoa ja liiku säännöllisesti.
- Vähennä tai lopeta alkoholinkäyttö.
- Varo virushepatiittia.
- Noudata lääkkeiden annosteluohjeita.
- Vältä varsinkin ulkomailta tuotuja luontaistuotteita ilman tuoteselostetta.
- Poimi vain sieniä, jotka tunnistat syötäväksi.

Maksaviikko 14.5.–18.5. Uskomaton maksa
Maksasta on paljon uskomuksia. Moni messuaa, että maksaa voi puhdistaa, mutta mikä on oikeasti maksan hyvinvointia edistävä ruokavalio? Miten voit pitää huolta maksastasi?

Elintapoihin liittyvät maksasairaudet lisääntyvät jatkuvasti, mutta kaikki maksasairaudet eivät johdu elintavoista. Luennon aiheina myös rasvamaksa, alkoholimaksasairaudet sekä perinnölliset ja autoimmuunimaksasairaudet.

Munuais- ja maksaliitto järjestää jo perinteeksi muodostuneen Maksaviikon 14.5.–18.5. Viikon aikana on ympäri Suomea yleisöluentoja, vertaistapaamisia ja maksatietoa jaossa. Lisää tietoa www.maksa.fi/maksaviikko.

yleisöluento Helsinki


Palaa otsikoihinTulosta Tulosta
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä