mahtimaksa maksaviikko netti yläkuva

Maksaviikko 2018

Uskomaton maksa

Maksasta on paljon uskomuksia. Moni messuaa, että maksaa voi puhdistaa, mutta mikä on oikeasti maksan hyvinvointia edistävä ruokavalio? Miten voit pitää huolta maksastasi?

Elintapoihin liittyvät maksasairaudet lisääntyvät jatkuvasti, mutta kaikki maksasairaudet eivät johdu elintavoista. Luennon aiheina myös rasvamaksa, alkoholimaksasairaudet sekä perinnölliset ja autoimmuunimaksasairaudet.

 

Incredible liver

There are a lot of believes about the liver. It is often said that the liver can be cleaned by some a diet but do you choose truth or dare? How can you really take care of your liver?

All the liver diseases are not caused by your own habits. Find out more about fatty liver, alcohol liver diseases as well as about inherited or autoimmune liver diseases like PBC.
Yleisöluennot

Helsinki, maanantai 14.5. Porthania
Turku, tiistai 15.5. Pääkirjasto
Kuopio, keskiviikko 16.5. Pääkirjasto
Tampere, torstai 17.5.Pääkirjasto

Lisää tietoa yleisöluennosta saat liiton tapahtumakalenterista

Maksahoitajien koulutuspäivä

Torstai 17.5.

Koulutuspäivä maksasairaita työssään kohtaaville. Ajankohtaisia aiheita maksasairauksista, niiden hoidosta ja potilasohjauksesta: 

  • Rasvamaksa, kasvava haaste
  • Primaari Biliaari Kolangiitti (PBC), EASL:n hoitosuositukset
  • Hepatiitti C, Suomen kansallinen strategia ja uudet hoitosuositukset
  • Maksa ja ravitsemus
  • Kuntoutus osana maksasairaan hoitopolkua
  • Miten ohjaan potilasta ennen ja jälkeen maksansiirron

Koulutus ja ohjelmassa mainitut tarjoilut ovat maksuttomia.

Ilmoittautuminen hanna.eloranta@muma.fi 13.4 mennessä.

Muita tapahtumia

Uudenmaan munuais- ja maksayhdistys UUMU: Jäsentapaaminen ja maksaluento Tikkurilan Dixi, Vantaa-infon tilat, Ratatie 11, 2krs., Helsinki, ke 23.5. klo 17.30
Lisätietoja Maksaviikosta medialle:
Petri Inomaa
viestintäpäällikkö, Munuais- ja maksaliitto
040 5240 679

Vapaasti julkaistavia kuvia aiheesta tiedotukseen täällä
Lisätietoa Mahtimaksasta www.mahtimaksa.fi

mahtimaksa korjaa varastoi puhdistaa

Maksa on kehon monitoimikone. Se paiskii hommia urakalla. Mahtimaksakaan ei selviä ilman hyvää tiimiä. Ylipaino ja alkoholi sekä virukset ja väärin annostellut lääkkeet uhkaavat urakkaa.


Mahtimaksa ahertaa ja tekee kaikkensa pärjätäkseen työssään. Uupumuksen merkit huomaa usein vasta, kun maksa on jo vaurioitunut. Oireiden ilmaantuessa vajaatoiminta saattaa olla pitkällä.


Ole kunnon työnantaja. Huolehdi maksan hyvinvoinnista ennen kuin on myöhäistä. Helpota maksan urakkaa terveillä elintavoilla: vältä ylipainoa, vähennä alkoholia, liiku ja annostele lääkkeet oikein.Ilman maksaa ei tule toimeen. Sillä on yli 500 tehtävää. Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja muita vahingollisia kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä. Maksa varastoi ravintoaineita, vitamiineja ja sokeria sekä rasvaa ja jakelee niitä vereen. Maksa tuottaa proteiineja ja muita aineita, jotka edistävät vammojen paranemista. Se erittää sappea ruuansulatuksen tarpeisiin.

 

Ylipaino ja alkoholi vahingoittavat maksaa. Virukset voivat aiheuttaa maksasairauden. Väärin annostellut lääkkeet, luontaistuotteet tai sienet voivat olla vaaraksi maksalle. Terveelliset elämäntavat ovat hyväksi myös maksalle. Alkoholinkäytön vähentäminen tai lopettaminen on paras tapa ehkäistä maksasairauksia. Liikunta ja painonhallinta ehkäisevät maksan rasvoittumista. Viruksien aiheuttaman maksasairauden voi estää omilla valinnoillaan. Noudata lääkkeiden annosteluohjeita ja poimi vain sieniä, jotka tunnistat syötäväksi.


Tulosta Tulosta
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä