Uutiset


7.3.2018 8.00

Onko raskaus naisen munuaisille uhka vai mahdollisuus?

Munuaissairaudet ovat naisilla yhtä yleisiä kuin miehillä. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa Maailman munuaispäivänä 8.3., että raskaus voi olla naisen munuaisille koettelemus. Neuvolajärjestelmä voi toisaalta havaita piilevän munuaissairauden ajoissa, jolloin sen etenemistä voidaan hidastaa.

Munuaissairaudet eivät ole naisilla miehiä yleisempiä. Päinvastoin, sillä yleisesti miessukupuolta pidetään riskitekijänä munuaisten vajaatoiminnan kehittymiseen. Dialyysihoidossa miehiä on naisia enemmän. Munuaisten hyvinvointi on yhteydessä sydämen ja verisuonten kuntoon. Miehillä on naisia enemmän sydän- ja verisuonisairauksia ja heillä on jo nuorena kohonnut taipumus korkeaan verenpaineeseen. Tasavertaistuneet elintavat, varsinkin huonot, ovat kuitenkin tuomassa naisia miesten tasolle munuaissairauksien määrässäkin.


Munuais- ja maksaliitto muistuttaa Maailman munuaispäivänä 8.3., että naiset, ja miehet, voivat suojata munuaisiaan noudattamalla terveitä elintapoja. Korkea verenpaine vahingoittaa munuaisia. Diabetes on suurin munuaissairauksien aiheuttaja. Korkeat veren rasva-arvot vaurioittavat myös munuaisia, koska ne aiheuttavat verisuonten kalkkeutumista. Liikunta auttaa painonhallinnassa, laskee verenpainetta ja korjaa veren rasva-arvoja.  Liiallinen suola kuormittaa munuaisia, sydäntä ja verisuonia. Verenrasvoihin voi itse vaikuttaa välttämällä ruokavaliossa kovaa rasvaa sisältäviä tuotteita ja liikkumalla.


Raskaus on uhka ja mahdollisuus naisen terveydelle
– Raskauden aikana naisen terveyttä tarkkaillaan. Munuaissairaus, josta ei ennen tiedetty, voidaan havaita jo aivan alkuvaiheessa. Sen etenemiseen voi vaikuttaa ravitsemus- ja lääkehoidolla sekä elintavoilla, nefrologi Aino Soro-Paavonen HUS:sta sanoo.


Raskauden aikana jo olemassa oleva munuaissairaus voi edetä.


– Aiemmin täysin terveelle naiselle voi kehittyä raskausaikana kohonnut verenpaine. Mikäli 20. raskausviikon jälkeen tähän liittyy merkittävä valkuaisen eritys virtsaan ja turvotukset, tilaa kutsutaan pre-eklampsiaksi.


Pre-eklampsia voi edetä munuaisten vajaatoiminnaksi, mutta se ei yleensä aiheuta pysyviä munuaisvauriota. Pre-eklampsian tärkein hoito on verenpaineen hoito.


Raskauden aikana veren sokeriarvot voivat nousta, vaikka muutoin diabetesta ei olisikaan. Raskausdiabetekselle altistavat ylipaino ja yli 40 vuoden ikä. Sen ensisijainen hoito on ruokavalio ja liikunta, mutta joissakin tapauksissa tarvitaan myös lääkehoitoa.


Munuaissairautta sairastavan naisen raskaus on mahdollinen, mutta se vaatii harkintaa ja tarkkaa seurantaa. Munuaisten vajaatoimintaa sairastavan tuleminen raskaaksi on vaikeampaa, koska raskaus vaatii normaalin hormonitoiminnan. Ennenaikaisen synnytyksen ja keskenmenon riski on munuaissairauteen sairastuneilla suurentunut, mutta epämuodostumien riski ei ole kohonnut.


Maailman munuaispäivä 8.3. Naisten munuaiset
Maailman munuaispäivää vietetään torstaina 8.3. Päivän teemana on Naisen munuaiset. Lisää tietoa päivän vietosta saa www.munuainen.fi/munuaispaiva. Sivuilta löytyy myös riskitesti. Tietoa munuaisten suojaamisesta löytyy myös sivulta www.supersankarimunuainen.fi.


Liitto järjestää munuaispäivänä yleisöluennon Helsingissä. Luento pidetään Helsingin yliopiston päärakennuksessa osoitteessa Fabianinkatu 33. Nefrologian erikoislääkäri Aino Soro-Paavonen kertoo naisten munuaisista. Nefrologian erikoislääkäri Ilkka Helanterä puhuu elävältä luovuttajalta tehtävistä munuaisensiirroista. Kahvitarjoilu alkaa klo 17 ja itse luento 17.45. Luennolle on ilmainen sisäänpääsy. 


munuaispäivä 2018 Kissamunuainen ja naisen munuaiset pysty


Palaa otsikoihinTulosta Tulosta
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä