supersankarimunuainen

Supersankarimunuainen

Munuainen on elimistön unohdettu supersankari. Moni huomaa sen olemassaolon vasta, kun munuaisten toiminnassa on jo ongelmia.


www.supersankarimunuainen.fi


Munuainen kestää paljon, toisen munuaisensa voi jopa luovuttaa läheiselleen. Supersankarikaan ei pärjää yksin – se tarvitsee apua voittaakseen vastustajat.


Munuaiset poistavat kehosta nestettä ja kuona-aineita sekä säätelevät verenpainetta. Munuaiset ohjaavat punasolujen muodostumista ja tuottavat D-vitamiinia. Munuaisia vahingoittavat diabetes, kohonnut verenpaine ja verisuonten kalkkeutuminen. Munuaisten vajaatoimintaa aiheuttavat myös perinnölliset munuaissairaudet tai munuaisten tulehdustaudit. Munuaisten toiminta heikkenee iän myötä. Ilman toimivia munuaisia ihminen menehtyy.


Terveelliset elämäntavat ovat hyväksi myös munuaisille. Liikunta, vähäsuolainen ruokavalio ja tupakoimattomuus ehkäisevät verenpainetautia, ylipainoa ja diabetesta. Kohonneen verenpaineen, diabeteksen ja veren rasvahäiriöiden hyvä hoito suojaavat munuaisia. Ikääntyneiden ja jo munuaissairauteen sairastuneiden tulee olla tarkka esimerkiksi tulehduskipulääkkeiden käytössä. 

Supersankari munuainen taistelee – suojele sitä vastustajilta

Piirretyssä kampanjassa urhea Supersankarimunuainen kulkee seikkailusta toiseen. Matkallaan sillä on 6 vastustajaa: ylipaino, korkea verenpaine, suola, tupakka ja alkoholi, diabetes, perinnölliset munuaissairaudet. Kampanjan toteutusta tukee Otsuka Pharma Scandinavia AB.

  • Kampanjan nettisivut löytyy osoitteesta www.supersankarimunuainen.fi
  • Vastustajista ja niiden voittamisesta on kuusi videota myös kanavalla www.youtube.com/munuaisjamaksaliitto. Kanavalta löytyy myös videoita, joissa supersankari opastaa jo munuaisten vajaatoimintaa sairastavia oikeisiin elämäntapoihin.
  • Esite Supersankarimunuainen taistelee – suojele sitä vastustajilta on tilattavissa ilmaiseksi. Esite on myös ruotsiksi, Superhjältenjuren går till kamp! Skydda den för fiender. Esitteet voi lukea netissä www.musili.fi/esitteet. Sitä voi myös tilata lomakkeen kautta.
  • Supersankarilla on kaksi julistetta. Yleisjuliste terveistä elintavoista ja lasten munuaisista kertova juliste.
  • Materiaalia voi tilata Kirsi Kauppiselta, tilaukset@musili.fi, 050 4365 707.
  • Kuvat ovat myös kuvamateriaali-sivulla. Supersankarin voi hashtagata #supersankarimunuainen.


Lisätietoja kampanjasta viestintäpäällikkö Petri Inomaa, petri.inomaa@musili.fi, 040 5240 679.


Superhjältenjuren går till kamp

Superhjältenjuren tål en massa, till och med att man donerar den ena av sina njurar till någon anhörig. Men inte ens superhjältar klarar sig helt på egen hand. Högt blodtryck och diabetes skadar njurarna. Hjälp dem alltså att bevara sina superkrafter genom att leva hälsosamt: motionera, minska på saltet, inte röka – och förebygga fetma, högt blodtryck och diabetes.

 

Njurarna har många livsviktiga uppgifter. De avlägsnar vätska och slaggämnen ur kroppen. De deltar i blodtrycksregleringen. De styr tillverkningen av röda blodkroppar och de aktiverar D-vitaminet. Utan fungerande njurar skulle människan dö.  Njurarna kan ta skada av diabetes, förhöjt blodtryck och kärlförkalkningar. Också ärftliga njursjukdomar eller njurinflammationer kan orsaka njursvikt. Njurfunktionen avtar också med åren. Äldre personer och de som redan insjuknat i någon njursjukdom ska till exempel vara försiktiga med hur de använder anti-inflammatoriska värkmediciner. Njurarnas existens märks först när de slutat fungera.


Hälsosamma levnadsvanor gör gott även för njurarna. Motion, saltfattig diet och rökfrihet förebygger blodtryckssjukdom, övervikt och diabetes. Effektiv behandling av blodtryckssjukdom, diabetes och störningar i blodfetterna skyddar njurarna.


Till svenskspråkig kampanjen hör en tryckt broschyr och webbsidan www.supersankarimunuainen.fi. Välja språket på sidan eller gå direkt www.supersankarimunuainen.fi/?lang=sv. Broschyren finns för beställning eller läsning på adressen www.musili.fi/esitteet. Kampanjen byggdes upp med stöd från Otsuka Pharma Scandinavia AB.


Internetsidan på svenska
Läs brochyren
Beställa broschyren


 Keräilykortit saatavilla vain sähköisinä. 
1 Ninjamunuainen vastaan ylipaino

Ninjamunuainen vs. ylipaino

Ylipaino kuormittaa kehoa. Se lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, nostaa verenpainetta ja huonontaa veren rasva-arvoja.


Ole kuin Ninjamunuainen ja käy urheasti taistoon ylipainoa vastaan: pudota painoa, liiku, muista ateriarytmi.

2 Zedimunuainen vastaan korkea verenpaine

Zedimunuainen vs. korkea verenpaine

Kohonnut verenpaine vahingoittaa munuaisia, sydäntä ja verisuonia. Verenpainetta kohottavat vyötärölihavuus, liiallinen suolan käyttö, runsas alkoholinkäyttö, tupakointi ja vähäinen liikunta.


Olkoon voima kanssasi, Zedimunuainen, ja käy armotta taistoon verenpainetta vastaan: liiku, älä tupakoi, muista terveelliset elintavat.

3 kissamunuainen vastaan suola

Kissamunuainen vs. suola

Liiallinen suola on haitallista terveydelle. Se kuormittaa munuaisia, sydäntä ja verisuonia. Runsas suolankäyttö kerää elimistöön nestettä ja nostaa verenpainetta.


Muutu sinäkin Kissamunuaiseksi ja käy juonikkaasti taistoon suolaa vastaan: lue tuoteseloste ja valitse vähäsuolaista.

4 Naamiomunuainen vastaan huonot elintavat

Naamiomunuainen vs. huonot elintavat

Tupakointi ja runsas alkoholin käyttö aiheuttavat verisuonten muutoksia, nostavat verenpainetta ja vaurioittavat munuaiskudosta heikentäen munuaisen toimintaa.


Pukeudu aatteeseen ja käy Naamiomunuaisen kanssa tiukasti taistoon huonoja elintapoja vastaan: vähennä alkoholia, älä tupakoi.

5 Hämismunuainen vastaan diabetes

Hämismunuainen vs. diabetes

Diabeteksen hyvä hoito suojaa munuaisia. Huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes on merkittävä riski saada myös munuaissairaus. Verensokerin lisäksi verenpaine ja veren rasvat on hoidettava hyvin.


Samaistu Hämismunuaiseen ja käy taistoon notkeasti diabesta vastaan: liiku, vältä ylipainoa, muista terveelliset elintavat.

6 Sorromunuainen vastaan munuaissairaudet

Sorromunuainen vs. munuaissairaudet

Munuaissairaus voi johtua esim. tulehduksesta tai se voi olla  perinnöllinen. Monien perinnöllisten sairauksien etenemistä voidaan estää tai hidastaa, kun ne tunnistetaan ajoissa.


Tartu miekkaan ja käy Sorromunuaisen tavoin ovelasti taistoon munuaissairauksia vastaan: hoida korkea verenpaine, vältä tulehduskipulääkkeitä, muista terveelliset elintavat.
Tulosta Tulosta
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä