Siirry sisältöön
Muma.fi Supersankarimunuainen

Supersankari kestää paljon. Toisen munuaisensa voi jopa luovuttaa läheiselleen. Supersankarikaan ei pärjää yksin. Kohonnut verenpaine ja diabetes vaurioittavat munuaisia. Auta munuaisiasi säilyttämään supervoimansa terveillä elintavoilla: Liiku, vähennä suolaa, älä tupakoi, ehkäise ylipainoa, kohonnutta verenpainetta ja diabetesta.

Supersankarimunuainen

Munuaisia vahingoittavat diabetes, kohonnut verenpaine ja verisuonten kalkkeutuminen. Munuaisten vajaatoimintaa aiheuttavat myös perinnölliset munuaissairaudet tai munuaisten tulehdustaudit. Munuaisten toiminta heikkenee iän myötä. Ilman toimivia munuaisia ihminen menehtyy.

Terveelliset elämäntavat ovat hyväksi myös munuaisille. Liikunta, vähäsuolainen ruokavalio ja tupakoimattomuus ehkäisevät verenpainetautia, ylipainoa ja diabetesta. Kohonneen verenpaineen, diabeteksen ja veren rasvahäiriöiden hyvä hoito suojaavat munuaisia. Ikääntyneiden ja jo munuaissairauteen sairastuneiden tulee olla tarkka esimerkiksi tulehduskipulääkkeiden käytössä.

Supervoimat

1. Supervoima

Poistaa nestettä ja kuona-aineita.

2. Supervoima

Säätelee verenpainetta.

3. Supervoima

Ohjaa punasolujen muodostumista.

4. Supervoima

Tuottaa D-vitamiinia.

Supersankarimunuaisen vastustajat

Vastustaja 1: Ylipaino
Vastustaja 2: Korkea verenpaine
Vastustaja 3: Suola
Vastustaja 4: Huonot elämäntavat
Vastustaja 5: Diabetes
Vastustaja 6: Perinnölliset munuaissairaudet

Jatkaa lukemista ja tutustuu lisää Supersankarimunuaisen vastustajiin

Vastustaja 1: Ylipaino

Ylipaino kuormittaa kehoa. Se lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, nostaa verenpainetta ja huonontaa veren rasva-arvoja.

Haitallisinta on keskivartaloon kertynyt ylipaino eli vyötärölihavuus. Siinä liika rasva kertyy sisäelinten ympärille, mikä vaurioittaa sisäelimiä ja verisuonia. Ahtautuneet verisuonet nostavat verenpainetta ja vaurioittavat munuaisia.

Liika rasva ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöt lisäävät riskiä sairastua diabetekseen. Diabetes on suurimpia munuaissairauksien aiheuttajia.

Liikunta auttaa painonhallinnassa, laskee verenpainetta ja korjaa veren rasva-arvoja. Se vähentää erityisesti vyötärörasvaa, vaikka painonpudotus ei olisikaan suuri. Liikunta tehostaa insuliiniherkkyyttä, jolloin lihakset pystyvät käyttämään sokeria energiana paremmin.

Paino putoaa pysyvästi, kun yhdistää liikuntaan terveellisen ruokavalion. Toimivia ihmedieettejä ei ole olemassa. Säännöllinen ateriarytmi ja kovan rasvan vähentäminen ovat ensimmäinen askel painonpudotukseen.

Katso video – jakso 1: Supersankarimunuainen vs ylipaino

Vastustaja 2: Korkea verenpaine

Kohonnut verenpaine vahingoittaa munuaisia, sydäntä ja verisuonia. Kohonneen verenpaineen taustalla voi olla itsenäinen verenpainetauti, mutta usein syynä ovat elintavat. Verenpainetta kohottavat vyötärölihavuus, liiallinen suolan käyttö, runsas alkoholinkäyttö, tupakointi ja vähäinen liikunta.

Vain joka viidennen verenpaine on ihanteellisella tasolla. Korkean verenpaineen voi havaita vain mittaamalla, sillä se ei aina aiheuta oireita. Ihanteellinen verenpaine on alle 120/80. Jos verenpaine on toistuvasti yli 140/90, on sen aiheuttaja selvitettävä ja tarvittaessa aloitettava lääkehoito.

Liikunta ja terveellinen ruokavalio, runsaskuituinen ja vähäsuolainen ruoka sekä kovien rasvojen välttäminen ovat keinoja laskea kohonnutta verenpainetta ilman lääkehoitoakin. Tupakoinnin lopettaminen ja alkoholin käytön vähentäminen on tärkeää aina ja varsinkin, jos verenpaine on jo koholla.

Jos suvussa on todettu munuaissairauksia, verenpaine kannattaa tarkistuttaa säännöllisesti

Katso video – jakso 2: Supersankarimunuainen vs korkea verenpaine

Vastustaja 3: Suola

Liiallinen suola on haitallista terveydelle. Se kuormittaa munuaisia, sydäntä ja verisuonia. Runsas suolankäyttö kerää elimistöön nestettä ja nostaa verenpainetta.

Suurin osa suolasta saadaan leivästä, leikkeleistä ja juustoista. Einekset ja valmisruoat voivat sisältää paljon suolaa. Aikuisen suositeltu päiväannos suolaa on 5 grammaa eli vajaa teelusikallinen.

Tuoteselosteen lukeminen on paras keino vähentää suolan käyttöä. Tuotteitta vertailemalla voi valita vähemmän suolaa sisältävän vaihtoehdon. Ruokaan saa makua myös ilman suolaa. Vähäsuolaiseen ruokavalioon kannattaa totutella vähitellen. Runsaasti suolaa sisältäviä naposteltavia kannattaa välttää. Ruoka-aineiden huuhteleminen, liottaminen runsaassa vedessä ja väljässä vedessä keittäminen vähentävät suolan määrää.

Katso video – jakso 3: Supersankarimunuainen vs suola

Vastustaja 4: Huonot elintavat, tupakka ja alkoholi

Tupakointi ja runsas alkoholin käyttö aiheuttavat verisuonten muutoksia, nostavat verenpainetta ja vaurioittavat munuaiskudosta heikentäen munuaisen toimintaa.

Tupakointi nostaa veren huonoja rasva-arvoja. Tupakointi aiheuttaa verisuonten seinämissä jatkuvan tulehdustilan, joka nopeuttaa verisuonten ahtautumista, kalkkeutumista ja jäykistymistä. Runsas alkoholin käyttö nostaa painoa, veren huonoja rasva-arvoja ja aiheuttaa suola- ja mineraalitasapainon häiriöitä.

Tupakointia ei kannata aloittaa lainkaan. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina. Nikotiinivalmisteet voivat helpottaa vieroitusoireita. Alkoholin käytön vähentämisen tai lopettamisen vaikutukset tuntuvat elimistössä nopeasti. Ne näkyvät veriarvoissa ja olo tuntuu vireämmältä. Apua saa tarvittaessa terveydenhuollon ammattilaisilta tai eri nettisivuilta.

Katso video – jakso 4: Supersankarimunuainen vs tupakka ja alkoholi

Vastustaja 5: Diabetes

Diabeteksen hyvä hoito suojaa munuaisia. Huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes on merkittävä riski saada myös munuaissairaus. Verensokerin lisäksi verenpaine ja veren rasvat on hoidettava hyvin. Diabeetikon munuaisten kuntoa pitää seurata säännöllisesti tutkimalla virtsan valkuaisen määrää.

Metaboliseen oireyhtymään liittyvä tyypin 2 diabetes on yleisin syy dialyysihoidon aloittamiseen. Lähes kolmasosalla diabetesta sairastavista saattaa kehittyä muutoksia munuaisiin. Kaikki, varsinkaan tyypin 2 diabeetikot, eivät edes tiedä sairastavansa diabetesta.

Tyypin 2 diabetesta voidaan ehkäistä tai sen etenemistä hidastaa elintavoilla. Jo puolentunnin päivittäinen liikunta vähentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Myös kovan rasvan välttäminen ja pehmeiden rasvojen käyttö sekä ravintokuitujen lisääminen kannattaa. Tyypin 1 diabeteksen ehkäisyyn ei ole löydetty vielä keinoja.

Katso video – jakso 5: Supersankarimunuainen vs diabetes

Vastustaja 6: Perinnölliset munuaissairaudet

Munuaissairaus voi olla myös perinnöllinen. Monien perinnöllisten sairauksien etenemistä voidaan estää tai hidastaa, kun ne tunnistetaan ajoissa. Esimerkiksi verenpaineen seuranta ja hoito on ensisijaisen tärkeää.

Alttius sairastua ei katoa unohtamalla, vaan suvussa olevista sairauksista kannattaa kertoa lääkärille. Polykystinen munuaissairaus eli rakkulamunuaistauti on yleisin perinnöllinen munuaissairaus. Se havaitaan yleensä 30 ikävuoteen mennessä. Munuaisten vajaatoimintaa kehittyy harvoin nuoruusiässä, mutta siihen voi liittyä jo varhaisessa vaiheessa verenpaineen nousua. Sen hyvä hoito voi estää ennenaikaista munuaisten toiminnan huononemista.

Katso video – jakso 6: Supersankarimunuainen vs perinnölliset munuaissairaudet

Keräilykortit

Kerää kaikki kuusi urheaa supersankaria ja auta munuaisiasi säilyttämään supervoimansa: Liiku, vähennä suolaa, älä tupakoi – ehkäise ylipainoa, kohonnutta verenpainetta ja diabetesta.

Onko sinulla jo todettu munuaisten vajaatoiminta?

Supersankarimunuainen neuvoo myös, miten munuaisista ja omasta hyvinvoinnista voi pitää huolta, jos munuaiset ovat jo sairastuneet. Oikeilla elintavoilla voit hidastaa munuaisten vajaatoiminnan etenemistä.

Katso video:
Sorromunuainen ja liikunta

Liikunta on kehon ihmelääke.

Katso video:
Kissamunuainen vastaan suola

Suolaa karttavan paras
ystävä on tuoteseloste.

Katso video:
Ninjamunuainen ja fosfori

Koko keho kiittää, kun noudatat lääkärin suosittelemaa ruokavaliota.

Katso video:
Naamiomunuainen vastaan tupakka

Elvytä verisuonesi, lopeta tupakointi.

Katso video:
Zedimunuainen vastaan infektiot

Pidä huolta itsestäsi,
vältä infektioita.

Katso video:
Hämismunuainen vastaan masennus

Virkeänä jaksat huolehtia
itsestäsi paremmin.

Munuais- ja maksaliitto

Munuais- ja maksaliitto tukee sairastuneiden ja elinsiirron saaneiden sekä heidän läheistensä hyvinvointia ja valvoo heidän oikeuksiaan sekä jakaa tietoa munuais- ja maksasairauksista.

Siirry liiton sivulle
Piirroshahmo Mahtimaksa pora kädessä.

Mahtimaksa korjaa, varastoi ja puhdistaa

Maksa on kehon monitoimikone. Se paiskii hommia urakalla. Mahtimaksakaan ei selviä ilman hyvää tiimiä. Ylipaino ja alkoholi sekä virukset ja väärin annostellut lääkkeet uhkaavat urakkaa.

Siirry sivulle Mahtimaksa
Elinluovutuskortti nojaa kahvikuppiin.

Sano KYLLÄ elinluovutukselle

Jokaisella on oikeus olla elinluovuttaja ja pelastaa jopa kuuden ihmisen henki. Allekirjoita elinluovutuskortti, lataa sovellus, kirjaa Omakantaan ja kerro läheisillesi – tai tee kaikki yhdessä.

Siirry sivulle elinluovutuskortti

Sivua ylläpitää Munuais- ja maksaliitto. Ratamestarinkatu 7 A, 00520 Helsinki. www.muma.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)