Uutiset


10.9.2017 9.00

Tänään on kansainvälinen PBC-päivä

PBC on tulehduksellinen maksasairaus, joka ei näy päälle. Äärimmäinen väsymys ja kutina haittaavat arkielämää ja estävät työnteon. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa tänään vietettävänä Maailman PBC-päivänä 10.9., että kaikki maksasairaudet eivät johdu elintavoista.

Tänään sunnuntaina 10.9. vietetään Maailman PBC-päivää. Primaari biliaari kolangiitti eli PBC on huonosti tunnettu maksasairaus. Se on yleisempi naisilla. Suomessa sitä sairastaa 1000–2000 ihmistä miljoonaa kohti. Sairas todetaan keskimäärin 58 vuoden iässä.


Autoimmuunimaksasairaus PBC ei ole perinnöllinen, mutta se kulkee suvuittain. Sairauden voi laukaista ympäristön kemiallinen ärsytys kuten tupakointi, hiusvärit, kynsilakka, pesuaineet tai asuinympäristö.


Tulehdus sappiteissä johtaa niiden vaurioitumiseen ja sappinesteen kulun estymiseen. Sairauden edetessä maksasolukko tuhoutuu ja korvautuu sidekudokselle, mikä voi ajan kuluessa johtaa maksakirroosiin. PBC etenee yleensä hitaasti. Hoitamattomana kestää keskimäärin15 vuotta ennen kuin se johtaa kirroosiin. Jos sairaus etenee kirroosin loppuvaiheeseen, voi olla tarpeen tehdä maksansiirto.  Sairauden takia tehdään edelleen joitakin maksansiirtoja vuodessa, vaikka niiden määrä onkin laskenut. Sairauden ennuste on parantunut kehittyneen lääkehoidon ansiosta.


– PBC todetaan useimmiten sattumalta oireettomassa vaiheessa esimerkiksi terveystarkastuksessa, kun selvitetään syytä kohonneisiin maksa-arvoihin. On tärkeää tutkia maksa-arvot, erityisesti AFOS terveystarkastuksen yhteydessä, kertoo Munuais- ja maksaliiton kehittämispäällikkö Hanna Eloranta.


PBC:n yleisin oire on väsymys. Jopa 80 prosentilla sairastuneista on elämänlaatua häiritsevää väsymystä. Kokonaisvaltainen väsymys aiheuttaa voimattomuutta, aloitekyvyttömyyttä ja ajatusten sekä toimintojen hidastumista. Nukkumisen määrä ei vaikuta väsymykseen. Jopa 70 prosentilla on kutinaa eri puolilla kehoa ja kymmenesosalla se voi yltyä niin sietämättömäksi, että se johtaa maksansiirtoon, vaikka maksan toiminnan vuoksi siirto ei olisi vielä muutoin tarpeen.


PBC ei näy päälle ja ulkopuolisten voi olla vaikea ymmärtää sairauden aiheuttamia ongelmia.


– Monet maksasairauksia sairastavat kohtaavat paljon ennakkoluuloja ja jopa syyllistämistä, vaikka sairaus ei johdu elintavoista, Eloranta jatkaa.


Maailman PBC-päivän kampanjaan Munuais- ja maksaliiton kanssa osallistuu 17 muuta maata. Sairastuneita rohkaistaan jakamaan tarinoitaan #PBCandme, jotta kukaan ei jäisi yksin sairautensa kanssa. Lisää tietoa päivästä www.maksa.fi/pbcpaiva.


PBC lyhyesti:
- Maksasairaus, joka voi johtaa maksakirroosiin.
- Todetaan yleensä sattumalta terveystarkastuksessa
- Sairaus etenee yleensä hitaasti.
- PBC on yleisempi naisilla kuin miehillä.
- yleisimpiä oireita ovat äärimmäinen väsymys ja kutina.


Pbc on maksasairaus oireita


Palaa otsikoihinTulosta Tulosta
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä