Uutiset


8.3.2018 7.30

Unohditko munuaisesi? Muista ainakin nämä suojellaksesi niitä

Munuaiset muistuvat mieleen yleensä vasta, kun ne eivät enää toimi kunnolla. Maailman munuaispäivänä 8.3 kannattaa muistaa ainakin nämä helpot tavat suojella munuaisia.

Munuaiset poistavat kehosta nestettä ja kuona-aineita. Niiden vajaatoiminta aiheuttaa nopeasti turvotuksia ja huonoa oloa. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa Maailmaan munuaispäivänä, että terveillä elintavoilla suojaa myös munuaisiaan. Ilman toimivia munuaisia ei pärjää pitkään.


Ylipaino kuormittaa koko kehoa, myös munuaisia. Se lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, nostaa verenpainetta ja huonontaa veren rasva-arvoja. Ihmedieettien sijaan kannattaa arkeen lisätä liikuntaa. Se auttaa painonhallinnassa, laskee verenpainetta ja korjaa veren rasva-arvoja.


Lievästikin kohonnut verenpaine nopeuttaa munuaissairauksien etenemistä.


Liiallinen suola on haitallista terveydelle. Se kuormittaa munuaisia, sydäntä ja verisuonia. Runsas suolankäyttö kerää myös elimistöön nestettä ja nostaa verenpainetta

.

Diabetes on yleisin munuaisten vajaatoiminnan aiheuttaja. Verensokerin lisäksi verenpaine ja veren rasvat on hoidettava hyvin. Munuaisille terveet elintavat vähentävät myös riskiä saada tyypin 2 diabetes.


Turhia särkylääkkeitä kannattaa välttää ja noudattaa annosteluohjeita. Varsinkin ikääntyneillä tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa yhdessä esimerkiksi verenpainelääkityksen tai elimistön kuivumisen kanssa äkillisen munuaisvaurion.


Munuaissairaus todetaan yleensä sattumalta
Munuaisten vajaatoiminta on alkuvaiheessa usein oireeton. Arviolta jopa yhdellä kymmenestä suomalaisesta on jonkin asteinen munuaissairaus, mutta moni ei tiedä sitä.


– Munuaisten vajaatoiminta on helppo havaita yksinkertaisessa verikokeessa ja virtsanäytteessä. Munuaissairaus todetaankin usein sattumalta esim. työterveystarkastuksessa. Ajoissa todettua sairautta voidaan hoitaa ja sen etenemistä hidastaa, kertoo nefrologian klinikan ylilääkäri Eero Honkanen.


Munuaisten vajaatoiminta aiheuttaa väsymystä ja heikkouden tunnetta. Oireisiin kuuluvat myös turvotukset, kutina, pahoinvointi sekä suonenveto ja levottomat jalat.


Pitkälle edennyttä munuaisten vajaatoimintaa hoidetaan dialyysihoidolla ja munuaisensiirrolla.


Maailman munuaispäivä 8.3. Naisten munuaiset
Maailman munuaispäivää vietetään torstaina 8.3. Päivän teemana on Naisen munuaiset. Lisää tietoa päivän vietosta saa www.munuainen.fi/munuaispaiva. Sivuilta löytyy riskitesti. Tietoa munuaisten suojaamisesta löytyy myös sivulta www.supersankarimunuainen.fi.


Liitto järjestää munuaispäivänä yleisöluennon Helsingissä. Luento pidetään Helsingin yliopiston päärakennuksessa osoitteessa Fabianinkatu 33. Nefrologi, dosentti Aino Soro-Paavonen kertoo naisten munuaisista. Nefrologi, dosentti Ilkka Helanterä puhuu elävältä luovuttajalta tehtävistä munuaisensiirroista. Kahvitarjoilu alkaa klo 17 ja itse luento 17.45. Luennolle on ilmainen sisäänpääsy. 


munuaispäivä 2018 Kissamunuainen ja naisen munuaiset pysty


Palaa otsikoihinTulosta Tulosta
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä