Uutiset


14.6.2017 11.31

Vinkkejä hemodialyysihoidon aikana tehtävään liikuntaan

Hemodialyysin aikainen liikunta tehostaa dialyysin vaikutusta. Säännöllinen harjoittelu kohottaa kuntoa ja jo vähäinenkin liikunta auttaa selviämään päivittäisistä askareista. Liikunta parantaa elämänlaatua ja usko jaksamiseen kasvaa.

Liiton Youtube-kanavalla on julkaistu kaksi videota hemodialyysihoidon aikana tehtävästä liikunnasta. Ne on tehty opinnäytetyönä osana projektiopintoja Tampereen ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan yksikössä. Hemodialyysin aikaisella liikunnalla pyritään tehostamaan dialyysin vaikutusta lisäämällä urean poistumista.

 

Dialyysissä olevan fyysinen suorituskyky on 35–60 prosenttia normaalista ja maksimaalinen hapenottokyky on usein laskenut puoleen. Hemodialyysihoidossa oleville on tyypillistä erityisesti nopeiden lihassolujen kato, mikä puolestaan heikentää rasituksen sietokykyä.

 

Säännöllisellä kestävyysharjoittelulla voidaan parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintaa, lihasvoimaa ja siten fyysistä suorituskykyä. Liikunta auttaa pitämään elimistön toimintakunnossa. Matalatehoisella ja kohtuullisesti kuormittavalla, säännöllisesti toistuvalla harjoittelulla saadaan tuloksia. Harjoittelu myös lisää EPO-hoidon vaikuttavuutta. Ja mikä tärkeintä, kun jaksaa tehdä päivittäiset askareet, elämänlaatu paranee huomattavasti ja usko jaksamiseen kasvaa.

 

Dialyysissä olevan liikuntatottumusten ei tarvitse erota terveen ihmisen liikuntatottumuksista, sillä liikunnan tuottamat terveyshyödyt ovat pitkälti samoja kaikilla. Liikunta saa tuntua rasittavalta eli saat hengästyä ja hikoilla. Hemodialyysissä olevan on otettava fistelikäsi huomioon liikunnassa. Painomansettia ei suositella pidettäväksi fistelikädessä. Jos veritienä on pysyvä sentraalinen katetri, uinti ei ole sallittua, ja katetrin puoleisia voimakkaita venytyksiä on varottava. Fistelikättä voi käyttää lähes normaalisti kun leikkauksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta, puristusta ja tärinää aiheuttavia liikkeitä tulee kuitenkin välttää.

 

Neuvottele hoitavan lääkärisi kanssa ennen kuin aloitat säännöllisen harjoittelun, varsinkin, jos et ole aiemmin harrastanut säännöllistä liikuntaa. Liitännäissairaudet, kuten sepelvaltimotauti, diabetes, sydämen vajaatoiminta ja korkea verenpaine on otettava huomioon liikunnan suunnittelussa.

 

Hemodialyysin aikainen harjoittelu

• Harjoittelu on tehokkainta kahden ensimmäisen tunnin aikana, jolloin hoidossa oleva kokee yleensä olevansa virkeimmillään ja verenpainetaso on sopiva.

• Verenpainetta, sykettä ja omia tuntemuksia on hyvä seurata liikunnan aikana.

• Liikkua voi vuoteessa selinmakuulla polkurestoraattorin avulla, kuntopyörällä tai mini-stepperillä sekä voimistelemalla esimerkiksi kuminauhaa, käsipainoa tai painomansettia apuna käyttäen

• Aloita liikkuminen esimerkiksi 2 minuutilla ja lisää aikaa 1-2 minuuttia jokaisella harjoittelukerralla. Tavoitteena on 15–30 minuutin harjoittelu väsymättä.

• Muista säilyttää hyvä ryhti voimistelun aikana sekä hengittää normaalisti.

• Hoidon aikana on suositeltavaa tehdä osa liikkeistä istuen ja/tai seisten, jos

verenpainetaso sen sallii.

 

Katso jumppavideot Youtube-kanavaltamme, video 1 ja video 2.

 

Lisätietoja saat myös liiton Munuaisten vajaatoimintaa sairastavan liikuntaoppaasta.


Palaa otsikoihinTulosta Tulosta
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä