Maailman hepatiittipäivä 2017 Älä sulje silmiäsi web

 Maailman hepatiittipäivä 28.7.

Virushepatiitit tarttuvat suun kautta tai veriteitse. Moni kantaa virusta tietämättään, sillä tartunta on usein oireeton. Virushepatiitit ovat maailmalla yleisempiä kuin Suomessa. A- ja B-hepatiittia vastaan on rokote.


Virushepatiitti voi tarttua suojaamattomassa seksissä. Sen voi saada likaisesta neulasta, vahingossa tai sairaalassa ulkomailla. Älä ota tatuointia tai lävistystä, jos et ole varma, että välineet on steriloitu. Jos epäilet saaneesi tartunnan, ota yhteys lääkäriin.

Lue lisää virushepatiitista

Riskitesti

Tiedätkö sinä, miten virushepatiitit tarttuvat? Onko sinulla riski saada tartunta? Tiedätkö, miten voit varoa tartuntaa niin kotona kuin matkalla?


Tee riskitesti ja testaa tietosi.


hepatiitti_infografia_fi_4

virushepatiittia voidaan hoitaa
Tämä on virushepatiitti

  • A-hepatiitti tarttuu ruoan tai veden välityksellä.
  • B- ja C-hepatiitti tarttuvat verenvälityksellä.
  • A- ja B-hepatiittiin on rokote, C-hepatiittiin rokotetta ei ole.
  • Juo matkoilla pullovettä ja vältä katukeittiön ruokia.
  • Älä ota tatuointia tai lävistystä, jos et ole varma välineiden puhtaudesta.
  • Tartunnan voi saada jo yhdestä suonensisäisten huumeiden kokeilusta.
  • Jos epäilet tartuntaa, käy testissä. Virushepatiittia voidaan hoitaa.


hepatiitti_infografia_fi_5

Tiedätkö miten hepatiitti tarttuu

Virushepatiitti

Virushepatiitti koskettaa 400 miljoonaa ihmistä maailmassa. Määrä on yli 10 kertaa enemmän kuin esimerkiksi HIV-infektion saaneiden määrä. Arviolta 1,4 miljoonaa ihmistä kuolee joka vuosi virushepatiitin takia. Vain viisi prosenttia tartunnan saaneista tietää siitä. 


Virushepatiitti ei tartu työkaverilta tai halaamalla ystävää. Sen voi saada kuka vaan.


On tärkeä todeta tartunta ajoissa verikokeella. Sairautta voidaan tarvittaessa hoitaa lääkityksellä ja viruksen leviämistä ehkäistä. Sairastuneet voivat elää yleensä normaalia elämää.


hepatiittipäivä 2013

Maailman hepatiittipäivä 2017

Heinäkuun 28. päivänä vietetään Maailman hepatiittipäivää. Maailman terveysjärjestö WHO otti sen viralliseen ohjelmaansa vuonna 2010. Tiedon lisääminen sekä ennakkoluulojen vähentäminen on tärkeää, jotta sairastuneet saavat tarvitsemaansa tukea eivätkä leimautumisen pelossa jää yksin.

 


A hepatiitti

A-hepatiitti

A-hepatiitti tarttuu saastuneen ruoan tai veden välityksellä. Tartunnan voi saada muun muassa huonosti kypsennetyistä äyriäisistä tai likaisesta juomavedestä. Virus leviää ulosteiden ja likaisten käsien kautta. Hepatiitti A:n ehkäisyyn on olemassa rokote.

Lue lisää

 


B hepatiitti

B-hepatiitti

B-hepatiitti tarttuu verikontaktin kautta suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä, steriloimattomilla välineillä tehdyssä lävistyksessä tai tatuoinnissa sekä likaisesta neulasta tai ruiskusta. Alueilla, missä hepatiitti B on yleistä, se tarttuu usein äidistä lapseen synnytyksessä.

Lue lisää


C hepatiitti

C-hepatiitti

C-hepatiitti tarttuu veren välityksellä. Tartunnan voi saada likaisesta neulasta tai steriloimattomilla välineillä tehdystä lävistyksestä ja tatuoinnista sekä verensiirrosta ulkomailla. C-hepatiitti voi tarttua myös suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä, mutta se on harvinaisempaa.

Lue lisää


munuais ja maksaliitto

Munuais- ja maksaliitto

Munuais- ja maksaliitto tukee sairastuneita ja elinsiirron saaneita sekä heidän läheisiään. Jäsenyhdistyksissä voi tavata saman kokeneita. Liitto jakaa tietoa sairauksista ja niiden hoidosta sekä julkaisee esitteitä ja oppaita. Liitto välittää vertaistukea ja antaa mahdollisuuden jakaa kokemuksia.

Lue lisää


mahtimaksa

Mahtimaksa

Maksa on kehon monitoimikone. Se paiskii hommia urakalla. Uupumuksen merkit huomaa usein vasta, kun maksa on jo vaurioitunut. Ole kunnon työnantaja. Huolehdi maksan hyvinvoinnista ennen kuin on myöhäistä. Helpota maksan urakkaa terveillä elintavoilla: vältä ylipainoa, vähennä alkoholia, liiku ja annostele lääkkeet oikein.

www.mahtimaksa.fi


kyllä elinluovutukselle

Sano KYLLÄ elinluovutukselle

Osalle tartunnan saaneista voi kehittyä maksakirroosi, mikä altistaa maksasyövälle. Yksi hoitomuodoista voi olla maksansiirto. Muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa C-hepatiitti on yleisin syy maksansiirtoon. Elinluovutuskortin allekirjoittamalla annat luvan elimiesi käyttöön.

Lue lisää


GSK hepatiittipaiva2017

Munuais- ja maksaliiton hepatiittipäivän kampanjaa tukee GSK.


Lisätietoa matkalijan rokotteista saa heidän sivultaan www.rokote.fi

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä