Elinehto 1 2017 some

Lehti postitetaan kaikille jäsenille ilmaiseksi postissa.

PDF-lehden voi lukea myös netissä täällä


Elinehto 1/2017

Ikääntymisen teemakausi on täynnä tapahtumia. Ikääntyminen voi olla elämän parasta aikaa, kun siitä tekee oman näköisensä. Ikä ei estä liikkumista. Urho ja Seija elävät aktiivista elämää. Heille ikä ei ole edes numeroita, eikä Urhon dialyysikään rajoita elämää tai liikkumista. Rauha kehottaa etsimään elämän valoisia puolia. Hän on huomannut positiivisen asenteen auttavan elämästä selviämisessä. Terttu lomaili kolme viikkoa Sisiliassa. Dialyysissä olevan matkustaminen vaati suunnittelua, mutta palkitsee vaivan.

 

Ikä ei määrää munuaisten vajaatoiminnan hoitomuotoa. Dialyysi on yksi vaihtoehto, mutta joillekin konservatiivinen hoito sopii paremmin, kertoo professori Heikki Saha lehdessä.

 

C-hepatiittistrategia julkaistiin viime vuoden lopulla. Tavoitteena on tehostaa ennaltaehkäisyä, seurantaa ja hoitoa. Suomessa hoitoaste on ollut alhainen verrattuna muuhun Eurooppaan. Liitto vaatii nyt strategian toimenpiteiden täytäntöön panoa. Timolla todettiin C-hepatiitti neljä vuotta sitten. Tällä hetkellä tilannetta seurataan, koska maksavaurio ei ole edennyt riittävän pitkälle.

 

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila on lehden kirjoittajavieras. Hän kirjoittaa: "Elinluovutusten lisäämiseksi tarvitaan asiallista ja ajantasaista tiedotusta suurelle yleisölle. Tiedotuksessa potilasjärjestöillä on ratkaisevan tärkeä rooli. Erityisen tärkeää on kertoa elinluovutuskortin merkityksestä. Olen itsekin täyttänyt kortin."


oma ikä etusivu

Oma ikä, paras ikä

Ikääntymisen teemakausi on täynnä tapahtumia. Ikääntyminen voi olla elämän parasta aikaa, kun siitä tekee oman näköisensä. 

Lue lisää

Ikä ei estä liikkumasta etusivu

Ikä ei estä liikkumista

Urho ja Seija elävät aktiivista elämää. Heille ikä ei ole edes numeroita, eikä Urhon dialyysikään rajoita elämää tai liikkumista. 

Lue lisää

konservatiivinen hoito etusivu

Konservatiivinen hoito

Ikä ei määrää munuaisten vajaatoiminnan hoitomuotoa. Joillekin konservatiivinen hoito sopii dialyysiä paremmin. 

Lue lisää

terttu sisilia etusivu

Sydän jäi Sisiliaan

Terttu lomaili kolme viikkoa Sisiliassa. Dialyysissä olevan matkustaminen vaati suunnittelua, mutta  palkitsi vaivan.


Lue lisää


PBC

Primaari biliaari kolangiitti eli PBC on tulehduksellinen maksasairaus, Se etenee yleensä hitaasti ja useimmat voivat elää normaalia arkea. Sen johdosta tehtyjen maksansiirtojen määrä on vähentynyt viime vuosina. PBC todetaan useimmiten sattumalta esimerkiksi terveystarkastuksessa, kun selvitetään syytä kohonneisiin maksa-arvoihin. PBC:hen sairastuneista viidesosalla esiintyy väsymystä jo, kun sairaus todetaan. 

Lue lisää

rauha etusivu

Elämän valoisat puolet

Rauha on huomannut positiivisen asenteen auttavan elämästä selviämisessä. Häntä vanheneminen ei haittaa. Hän nauttii joka päivästä.

Lue lisää


ministeri mattila etusivu

Valittu vaikuttaja

Ministeri Mattila: "Elinluovutusten lisäämiseksi tarvitaan asiallista ja ajantasaista tiedotusta suurelle yleisölle. Tiedotuksessa potilasjärjestöillä on ratkaisevan tärkeä rooli. Erityisen tärkeää on kertoa elinluovutuskortin merkityksestä."

Lue lisää

urho ja seija 3 etusivu

Åldern inget hinder för motion

Urhos dialys utgör inget hinder för ett aktivt liv trots att den fört med sig begränsningar. Urhos och hustrun Seijas veckor fylls av dans, gym, promenader och kultur.


Läs mer


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä