EE0118_kansi_web_iso

Elinehto 1/2018

Vuoden 2018 ensimmäisessä numerossa Laura kertoo, miten ärhäkkä IgA-nefropatia tuhosi hänen munuaisensa nopeasti: kaksi vuotta diagnoosista hän oli jo dialyysissä. Toisaalta ilman vastoinkäymisiä bändinsä kanssa keikkaileva Laura ei ehkä koskaan olisi ryhtynyt kirjoittamaan lauluja. Seikkailuja hän on lakannut kaipaamasta, sillä niitä on parin vuoden aikana ollut riittämiin. Uusi lehti avautui munuaisensiirron myötä.


Naisilla on munuaissairauksia yhtä paljon kuin miehillä. Naisten munuaisille raskaus voi kuitenkin olla koettelemus. Toisaalta raskausaika voi olla mahdollisuus todeta naisen munuaissairaus ajoissa ja hidastaa sen etenemistä. Nefrologi Aino Soro-Paavonen HUS:sta kertoo, miten raskaus on ikkuna naisen terveyteen, jolloin jo olemassa oleva munuaissairaus voi edetä, tai piilevä munuaissairaus, josta ennen raskautta ei tiedetty, tulla esiin.


Sairastuneet halutaan saattaa yhdistysten toimintaan jo sairaalassa. Tavoitteena on olla osa sairastuneen hoitopolkua, kohdata sairastunut ja hänen läheisensä ja antaa tukea sairauteen sopeutumisessa. Vapaaehtoisten ja järjestöjen näkymistä sairaalassa on kehitetty eri hankkeissa jo joitakin vuosia. Projektipäällikkö Anu Toija OLKAsta kertoo, että tavoitteena on saada kolmas sektori mukaan kokonaisuuteen niin, että järjestöjen osaaminen ja palvelut olisivat näkyvissä sairaalassa.


Liiton Elinehto-lehti postitetaan jäsenetuna kaikille jäsenille. Sen voi lukea myös kotisivuilta PDF-lehtenä.


Lue PDF-lehti


Laura_4

Onnellinen elämästä

Ilman vastoinkäymisiä Laura ei ehkä koskaan olisi ryhtynyt kirjoittamaan lauluja. Seikkailuja hän on lakannut kaipaamasta, sillä niitä on parin vuoden aikana ollut riittämiin. Uusi lehti avautui munuaisensiirron myötä.


Lue lisää


naisen munuainen soro paavonen

Naisen munuaiset

Naisilla on munuaissairauksia yhtä paljon kuin miehillä. Raskausaika on naisen munuaisille koettelemus, mutta myös mahdollisuus todeta munuaissairaus ajoissa ja hidastaa sen etenemistä.


Lue lisää


jarjestot_1

Järjestöt näkyviin sairaalassa

Sairastuneet halutaan saattaa yhdistysten toimintaan jo sairaalassa. Tavoitteena on olla osa sairastuneen hoitopolkua, sekä kohdata ja tukea sairauteen sopeutumisessa.


Lue lisää


Raili_(3)

Toivo peittoaa pelon

Railille kolmekymmentä vuotta sitten tehty maksansiirto on antanut mahdollisuuden nähdä lasten ja lastenlasten varttuvan. Elämäänsä täysillä elävän kahdeksankymppisen aktiivisuus on muokannut liiton historiaa.


Lue lisää


elinsiirrot_luento

Mitä uutta elinsiirroissa?

Viime vuonna Suomessa tehtiin 374 elinsiirtoa. Uutta elintä odotti kuitenkin vuodenvaihteessa yli 500 ihmistä. Elinluovuttajien määrä on viime vuosina noussut. 


Lue lisää


etakuntoutus_254

Hyviä kokemuksia etäkuntoutuksesta

Etäkuntoutuksessa tietotekniikka on vain väline. Osallistujat tekevät hyvän kuntoutuskurssin. Etäisyys ei ole este tunteiden välittymiselle ja vertaistuelle.


Lue lisää


kulttuuridial_laura, heini ja vesa

Kulttuuria dialyysin lomassa

Munuais- ja maksaliitto toteutti vuoden kestävän kulttuuridialyysihankkeen yhdessä Tampereen yliopistollisen sairaalan munuaiskeskuksen kanssa.


Lue lisää


Laura_sv_(2)

Laura är lycklig över livet

Utan motgångar hade Laura kanske aldrig börjat skriva sånger. Äventyr har hon däremot slutat längta efter. Dem har det funnits nog av under de senaste två åren.


Läs mer


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä