Elinehto 2 2017


Elinehto 2/2017

Keikkamuusikon työssä dialyysi vaati tarkkaa aikataulutusta. Arki helpottui, kun Jukka sai puolisoltaan Miialta munuaisen. Leikkauspäivä oli Sibeliuksen syntymäpäivä, ja siitä munuainenkin sai nimekseen Sibelius. Nyt pariskunta aikoo toteuttaa yhteiset haaveensa.


Varsinkin autoimmuunimaksasairaudet ovat naisilla miehiä yleisempiä. Elintavoista johtuvat maksasairaudet lisääntyvät myös naisilla. Naisten terveystarkastuksiin tulisi aina kuulua maksa-arvojen selvittäminen, muistuttaa professori Martti Färkkilä lehdessä.

 

Kittiläläinen Viljo tekee vatsakalvodialyysiä kotona. Hoidossa apuna ja varmistajana toimii kunnan kotihoito. Lääkäri sanoi, että Viljo saa valita, käykö dialyysissä Rovaniemellä vai tekeekö hoidon kotona. Viljo valitsi kodin.

 

Sirpa synnytti pojan huhtikuussa 2003, valmistui terveydenhoitajaksi toukokuussa ja menetti näkönsä kesäkuussa. Yhtä nopeatempoisesti tuli myös munuaisten vajaatoiminta ja dialyysin aloittaminen vuoden 2015 aikana. Näkövammastaan huolimatta hän teki dialyysin itsenäisesti kotona. Sirpa sai sekä haiman että munuaisen viime syksynä. Paluu töihin ja arkeen on alkanut, insuliinipistoksista ja dialyysistä vapaana.

 

Lehden Valittu vaikuttaja -palstalla tuleva perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kirjoittaa C-hepatiitin hoidosta Suomessa. "Yhteiskunnallisesti asiasta tulee käydä avointa keskustelua ja ymmärtää hoidon lisäksi myös ennaltaehkäisyn merkitys. On ihmisen edun mukaista panostaa toimiin, joilla C-hepatiitin tartuntamahdollisuudet saadaan merkittävästi pienenemään, jopa katoamaan," Saarikko kirjoittaa. 


Elinehto lähetetään jäsenyhdistysten jäsenille jäsenetuna kotiin. Lehden voi lukea myös PDF-tiedostona täältä.

elava_luovutus_etusivu

Jukalle Sibelius puolisolta

Keikkamuusikon työssä dialyysi vaati tarkkaa aikataulutusta. Arki helpottui, kun Jukka sai puolisoltaan Miialta munuaisen. 


Leikkauspäivä oli Sibeliuksen syntymäpäivä, ja siitä munuainenkin sai nimekseen Sibelius. Nyt pariskunta aikoo toteuttaa yhteiset haaveensa.


Lue lisää


kulttuuridialyysi_ee0217

Kulttuuria Munuaiskeskukseen

Kulttuurin hyvinvointivaikutuksia on kevään ajan tuotu osaksi hoitoyksikön toimintaa ja arkea. Kevään aikana Munuaiskeskuksessa on etsitty voimaa laulusta musiikkiterapeutin ohjaamissa lauluryhmissä ja tavattu kulttuuritunnilla muun muassa kirjailijavieraita. 


Lue lisää


dialyysi_kotona_etusivu

Kotona paras – dialyysissäkin

Kittiläläinen Viljo tekee vatsakalvodialyysiä kotona. Hoidossa apuna ja varmistajana toimii kunnan kotihoito. Dialyysi oli iso elämänmuutos, mutta sen alettua, olo parani.


– Lääkäri sanoi, että voin valita, käynkö Rovaniemellä dialyysissä vai teenkö hoidon kotona.


Lue lisää


marjakaisa_etusivu

Vaivalloinen matka maksansiirtoon

Marja-Kaisan matka maksansiirtoon oli pitkä ja vaivalloinen. Taistelu kuitenkin kannatti, sillä maksansiirto mullisti Marja-Kaisan elämän. Voimat palautuivat ja elämäntarkoituskin kirkastui.


– Kun sairaus näkyy ulospäin, niin itseluottamus häviää.


Lue lisää


Martti Farkkila_ee0217

Maksa on naisen heikko kohta

Maksasairaudet ovat naisilla miehiä yleisempiä. Elintavoista johtuvat maksasairaudet lisääntyvät myös naisilla. 


Vaihdevuosien jälkeinen ylipaino on erityisen haitallista, varsinkin jos siihen liittyy alkoholinkäyttö. Naisten terveystarkastuksiin tulisi aina kuulua maksa-arvojen selvittäminen.


Lue lisää


Sirpa_etusivu

Heimo ja Maukka muuttivat elämän

Sirpa sai sekä haiman että munuaisen viime syksynä. Nyt paluu arkeen on alkanut, insuliinipistoksista ja dialyysistä vapaana.


Sirpa synnytti pojan, valmistui terveydenhoitajaksi ja menetti näkönsä vuoden sisällä. Nopeasti tuli myös munuaisten vajaatoiminta ja dialyysin aloitus.


Lue lisää


Saarikko

C-hepatiitti - strategiasta toimeen

C-hepatiittiin liittyy valtavasti tietämättömyydestä kumpuavia ennakkoluuloja. Tässä ilmapiirissä tartunnasta on vaikea puhua. 


Nyt on Suomeen valmistellun C-hepatiittistrategian toimeenpanon aika, kirjoittaa tuleva perhe- ja peruspalveluministeri, Keskustan kansanedustaja Annika Saarikko.


Lue lisää


elava_luovutus_ruotsi_etusivu

Jukka fick en Sibelius av sin fru

Om man är musiker och aktivt reser på spelningar kräver dialysbehandlingarna noggrann tidsplanering. Jukkas vardag underlättades av att han fick en njure av makan Miia. Operationsdagen inföll på Sibelius födelsedag, och därmed fick njuren namnet Sibelius.Nu kommer paret att uppfylla sin gemensamma dröm.


Läs mer


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä