Elinehto 3 2017_kansi


Elinehto 3/2017

Syksyn Elinehdon aiheina on elinsiirron saaneen lapsen arki. Esikoisen munuaissairaus muutti Ruotsalaisten perheen elämän muutaman vauvakuukauden jälkeen. Lääketieteen tohtori Jenni Miettisen väitöskirjan aiheena olivat elinsiirrot. Tutkimusaineisto oli kerätty Suomessa munuaisensiirron saaneilta lapsilta. 


Geriatrian professori, geriatrian ja sisätautien erikoislääkäri Timo Strandberg kehottaa alkamaan itsestään huolehtiminen jo keski-iässä, jotta vanhuus olisi parempaa. Terveet elintavat ovat tärkeitä myös ikääntyneille. Vanhetessa sairaudet lisääntyvät ja niiden hoito vaatii erityistä ammattitaitoa. Vilkas sosiaalinen elämä ja toimiva tukiverkosto auttavat sopeutumaan vanhenemisen haasteisiin. 


Joni vei heti ensimmäisistä elinsiirron saaneiden MM-kisoistaan Malagassa kesällä kultaa keilailussa. Hän joutui melkein suoraan koripallokentältä dialyysiin. Munuaisten vajaatoiminta oli täysi yllätys.


"Järjestöt on otettava keskeisesti mukaan, kun maakunnat suunnittelevat tavoitteitaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi sosiaali- ja terveyspalveluissa", kirjoittaa kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen Valittu vaikuttaja -palstalla.


Sairaus voi aiheuttaa haasteita työssä jaksamiselle. Oma työkyky kannattaa ottaa puheeksi esimiehen kanssa sairauden varhaisessa vaiheessa, jotta erilaisilla työjärjestelyillä voidaan välttää sairausloma tai estää sen pitkittyminen. Kristina pystyi jatkamaan työntekoa tukitoimien avulla.


Liiton Elinehto-lehteen voi tutustua liiton kotisivuilla. Lehti lähetetään ilmaiseksi kotiin kaikille jäsenille ja kummijäsenille.


Lue lehden PDF


ruotsalainen_nettilehti_2

Lapsen kokoisia murheita

Esikoisen munuaissairaus muutti Ruotsalaisten nuoren perheen elämän muutaman vauvakuukauden jälkeen. Nyt tasainen arki tuntuu ihmeelliseltä.

Lue lisää

Jenni Miettinen_nettilehti

Tavoitteena lapsen tavallinen arki

Munuaisensiirtoleikkausten jälkeen siirteisiin ilmaantuvista kroonisista vauriomuutoksista ei vielä tiedetä tarpeeksi. Kaikki tutkimus on tärkeää.


Lue lisää


Joni Saarinen_nettilehti

Koripallokentältä dialyysiin

Joni joutui lähes suoraan koripallokentältä dialyysiin. Munuaisten vajaatoiminta oli täysi yllätys. Odotettu oli sen sijaan MM-kisojen kultamitali.

Lue lisää

Anne Karvinen_nettilehti

Pahinta oli luopua urheilusta

Annen lupaava urheilu-ura päättyi munuaisten vajaatoiminnan takia. Tilalle tullut valmentaminen tuo elämään rytmiä ja sisältöä.

Lue lisää

Kristina Liesaho_nettilehtijpg

Työssäkäynnin ihanuus

Kristina Liesaholle työ on tärkeä osa elämää. Kokopäiväinen työnteko tuntui liian raskaalta dialyysin alettua. Työjärjestelyiden ja osakuntoutustuen ansiosta hän tekee nyt puolta päivää. Se on ollut toimiva ratkaisu.


Lue lisää

vanheneminen_nettilehti

Vanhenemiseen voi valmentautua

Terveet elintavat ovat tärkeitä myös ikääntyneille. Vanhetessa sairaudet lisääntyvät ja niiden hoito vaatii erityistä ammattitaitoa. Vilkas sosiaalinen elämä ja toimiva tukiverkosto auttavat sopeutumaan vanhenemisen haasteisiin.

Lue lisää

Hannakaisa Heikkinen_nettilehti

Vahvoja järjestöjä tarvitaan jatkossakin

Järjestöt on otettava keskeisesti mukaan, kun maakunnat suunnittelevat tavoitteitaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi sosiaali- ja terveyspalveluissa, kirjoittaa kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen.


Lue lisää


ruotsalainen_nettilehti_5

Barnabekymmer

Den unga familjens liv tog sig på grund av förstlingens njursjukdom helt nya vändningar efter bara några babymånader. De jobbiga åren i sjukdomens grepp är nu lyckligt avklarade, och efter alla de krav som den förde med sig perioden känns dagens mer balanserads vardag som en märkvärdig lyx.


Läs mer


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä