Elinehto 4 2017

Elinehto 4/2017

Vuoden viimeisessä Elinehdossa Sara kertoo äkillisestä maksansiirrostaan. Huhtikuussa hän oli parikymppinen terve ja urheileva nuori. Juhannuksena hän oli maksansiirron saanut toipilas, jolle kaikki tuntui olevan kiellettyä. Sara kiittää tuntematonta luovuttajaa: ”Mä saan toteuttaa mun unelmia, vaikka ensin luulin, etten koskaan saa juosta maratonia tai reissata Afrikassa.”

On tärkeää, että jokainen hoitoa tarvitseva löytää itselleen parhaiten sopivan dialyysimuodon. Hoitomuoto valitaan yksilöllisesti ja sitä voi myös myöhemmin vaihtaa tarvittaessa. Dialyysihoitoa voi tehdä kotona tai hoitoyksikössä veriteitse hemodialyysinä tai käyttämällä omaa vatsakalvoa hyödyksi peritoneaalidialyysinä. Lue Elinehdosta, mitä dialyysimuodon valinnassa tulee ottaa huomioon.


Munuaisten vajaatoimintaakin sairastava saa herkutella jouluna. Jouluruokien äärellä kannattaa muistaa, että kokonaisuus ratkaisee, ei hetkellinen herkuttelu. Joulunakin voi silti syödä munuaisterveellisesti. Joululahjana lukijoille lehdessä on munuaisten vajaatoimintaa sairastavalle sopivien jouluherkkujen ohjeita.


Lauralla todettiin synnynnäinen munuaisten vajaatoiminta kahden viikon jälkeen syntymästä. Lauran kysyessä talvella äidiltään, voisiko hän luovuttaa munuaisensa tyttärelleen, tämän oli helppo vastata myöntävästi. Marraskuun lopussa äiti ja tytär olivat valmistautumassa sairaalassa seuraavan päivän siirto-operaatioon.


Liiton Elinehto-lehti postitetaan jäsenetuna kaikille jäsenille. Sen voi lukea myös kotisivuilta PDF-lehtenä.


Lue PDF-lehti


sara nettilehti 1

Uusi elämä uudella maksalla

Huhtikuussa Sara oli parikymppinen terve ja urheileva nuori. Juhannuksena hän oli maksansiirron saanut toipilas, jolle kaikki tuntui olevan kiellettyä.

Lue lisää

paavo nettilehti

Dialyysimuodon valinta

On tärkeää löytää itselle parhaiten sopiva dialyysimuoto, kun sen aika on. Hoitoa voi saada hoitoyksikössä tai sitä voi tehdä omatoimisesti kotona.

Lue lisää


joulu nettilehti

Munuaisterveellisiä jouluherkkuja

Jouluherkkujen äärellä kannattaa muistaa, että kokonaisuus ratkaisee, ei hetkellinen herkuttelu. Joulunakin voi silti syödä munuaisterveellisesti.

Lue lisää

luov nettilehti1

Uusi munuainen äidiltä

Lauran kysyessä talvella äidiltään, voisiko hän luovuttaa munuaisensa tyttärelleen, Marin oli helppo vastata myöntävästi.


Lue lisää

laake 003 kuva apteekkariliitto WEB

Turvallisuutta lääkkeiden käyttöön

Tiedot omista lääkkeistä kannattaa kirjata lääkityslistaan. Kysy neuvoja apteekista tai lääkäriltäsi, jos olet epävarma lääkityksestäsi.

Lue lisääDiabeteskurssi nettilehti 1

Diabeetikot muutoksen polulla

Hyvä pyörre lähti liikkeelle diabeetikkojen monimuotokurssilla Rovaniemellä. Hoitoremonttiin ei tarvita yhtä suurta, vaan monta pientä muutosta.

Lue lisää


muma_kurssi_102017 pieni

Elämänilo syntyy pienistä asioista

Tämä juttu vain nettilehdessä. Elämänilo syntyy pienistä asioista, osoittivat  Munuais- ja maksaliiton ja Diabetesliiton kurssille lokakuussa 2017 osallistuneet.


Lue lisää


sara nettilehti 3

Ett nytt liv med en ny lever

Ännu i april var Sara en tjugoårig sportig och ung dam. Vid midsommartiden var hon konvalescent efter en levertransplantation, och allt kändes förbjudet för henne.


Läs mer


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä