Liiton keskustoimisto toimii väistötiloissa Kumpulantien toimitilassa todettujen sisäilmaongelmien vuoksi. Materiaaleja postitetaan toistaiseksi vain kerran viikossa. Muista siis tehdä tilaus ajoissa! 


Oppaat

Munuais- ja maksasairauksiin sairastuneiden neuvontaoppaita voi tilata painettuina tai lukea PDF-muodossa kotisivuilta.Oppaita saa vapaasti tulostaa ja jakaa omaan, hoitoyksiköiden ja henkilökunnan käyttöön. Kaikkia oppaita ei ole saatavilla painettuina.


Katso liiton tilattavat esitteet:

Nuorten toiminta, Munuaiset, Vertaisvanhempi on tukena, Munuais- ja maksaliitto, Strategia 2016-2020, Strategi 2016-2020,  Et ole ainoa -jäsenesite, Det finns andra, Supersankarimunuainen, Mahtimaksa, Voimaa vertaistuesta, Rasvamaksa, Älä sulje silmiäsi C-hepatiitilta, Polykystinen munuaissairaus, Primaari biliaari kolangiitti, Vähemmän suolaa, Perhetoiminta, Familjeverksamhet, Munuaissairauden hyvä hoito -vaikuttamisesite, Maksasairauden hyvä hoito – hyötyä yksilölle ja yhteiskunnalle.


Muut julkaisut kuten tutkimukset tai muiden julkaisemat työt löydät täältä:

Dialyysi osana elämää -tutkimus, sidosryhmätutkimus C-hepatiitista Suomessa.


 Munuaisen luovuttajan opas kansi

Munuaisen luovuttajan opas

Terve ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa omaiselleen tai läheiselle henkilölle. Munuaisensiirtoon elävältä luovuttajalta liittyy useita etuja. Munuaisen luovutus on turvallinen toimenpide huolellisesti tutkituille luovuttajille.


Opas on saatavan myös painettuna

Lue tai tulosta Munuaisen luovuttajan opas

 Guide för njurdonator kansi

Guide för njurdonator

Varje frisk person kan ge en njure till någon anhörig eller annan närstående person. Njurtransplantationer med levande donatorer innebär många fördelar. För en omsorgsfullt undersökt givare är njurdonationen en trygg åtgärd.


Guiden finns även son papierbrochure

Läs eller skriv ut Guide för njurdonator

 ruokavalio dialyysissä opas

Ruokavalio dialyysissä

Opas kertoo dialyysissä olevan ruokavalion erityispiirteistä. Yksilöllisesti suunnitellulla ruokavaliolla voidaan hidastaa munuaisten vajaatoiminnan etenemistä jopa vuosia ja se on tärkeä osa hoitoa myös dialyysissä olevilla. Dialyysissä oleva voi silti nauttia herkkuhetkistä.


Lue tai tulosta opas

 

Ruokavalio munuaisen ja maksansiirron jälkeen

 

 

Ruokavalio munuaisen- ja maksansiirron jälkeen

Elinsiirron jälkeen voi taas vapaasti valita ruokia oman makunsa ja mielensä mukaan. Oikea ruokavalio on kuitenkin edelleen tärkeä. Se korjaa aikaisempia rasituksia ja häiriöitä ravitsemustilassa sekä vaikuttaa hyvinvointiin vastaisuudessakin. Oppaassa kerrotaan, miten ruokavalio kannattaa koostaa ja mihin elinsiirron saaneen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.


Opas on saatavan myös painettuna.

Uudistettu PDF: 

Lue tai tulosta Ruokavalio munuaisen- ja maksansiirron jälkeen -opas

 

Matvanor efter njur- och levertransplantation 

Matvanor efter en njur- och levertransplantation

Efter en njur- och levertransplantation kan du igen fritt välja vilken slags mat du vill äta och njuta av olika rätter du tycker om. En hälsosam kost korrigerar spår av tidigare ansträngningar och återställer eventuella obalanser i ditt näringstillstånd. Goda matvanor är hörnstenar för dig som vill ha koll på ditt blodtryck, dina blodfetter och din vikt. Sunda matvanor påverkar även hälsoframkallande på det organ som transplanterats och minskar läkemedlens eventuella bieffekter.

 

Endast PDF.

Läs eller skriv ut 

 

Maksasairaus ja ruokavalio


Maksasairaus ja ruokavalio

Pitkälle edennyt maksasairaus vaikuttaa ravitsemustilaan. Maksasairauteen sairastuneen on tärkeää huolehtia monipuolisesta ruokavaliosta hyvän ravitsemustilan ja sopivan painon säilyttämiseksi. Yhtä ainoaa ja täysin kattavaa ravitsemussuositusta ei ole, mutta joihinkin maksasairauksiin tai maksasairauden komplikaatioihin liittyy erityissuosituksia.


Opas on saatavana myös painettuna

Lue tai tulosta Maksasairaus ja ruokavalio -opas

 

yhdessä opas parisuhteeseen

Yhdessä – opas parisuhteeseen

Oma, puolison tai lapsen sairastuminen vaikuttaa parisuhteeseen ja perheeseen. Parisuhde tarvitsee aikaa ja tilaa. Sitä pitää huoltaa ja muokata elämäntilanteiden mukaan. Yhdessä – opas parisuhteeseen antaa ajattelemisen aihetta ja vinkkejä.

 

Opas on saatavana myös painettuna.

Lue tai tulosta Yhdessä – opas parisuhteeseen 

 

Lapsen ja nuoren arki elinsiirron jälkeen

Lapsen ja nuoren arki elinsiirron jälkeen

Elinsiirron saanut lapsi ja nuori voi elää tavallista elämää. Hän voi liikkua ja harrastaa sekä käydä päiväkodissa ja koulussa. Opas kertoo yleistä tietoa lasten ja nuorten elinsiirroista, ja siitä, miten ne vaikuttavat päivittäiseen elämään. Se on tarkoitettu vanhemmille ja elinsiirron saaneiden lasten ja nuorten kanssa toimiville.


Lue tai tulosta Lapsen ja nuoren arki elinsiirron jälkeen -opas

 vardagen för barn och unga som genomgått organtransplantation

 

Vardagen för barn och unga som genomgått organtransplantation

Broschyren Vardagen för barn och unga som genomgått organtransplantation säger att i Finland har man genomfört över 400 organtransplantationer hos barn och unga. Dem som genomgått en organtransplantation som barn eller i ung ålder kan leva ett vanligt liv, röra på sig och ha fritidsaktiviteter samt gå på dagis eller i skola normalt.


Läs eller skriva ut broschyren


Kuntoutuspolku kansi

Munuais- tai maksasairauteen sairastuneen kuntoutuspolku

Julkaisussa kerrotaan lapsen, nuoren ja aikuisen hoitopolusta ja kuntoutussuunnitelman laatimisesta. Opas on tarkoitettu munuais- ja maksasairauksien parissa työskenteleville ammattilaisille, mutta sitä voivat hyödyntää myös sairastuneet ja heidän läheisensä.

Lue tai tulosta Kuntoutuspolku

 
 Munuaisten vajaatoimintaa sairastavan saattohoito kansi

Munuaisten vajaatoimintaa sairastavan saattohoito

Munuaisten vajaatoimintaa sairastavan saattohoito -julkaisun. Se on tarkoitettu lähinnä ammattilaisten käyttöön. Liitto on mukana Yhteisvastuukeräyksen saattohoitohankkeessa Kuolevan hyvä hoito – yhteinen vastuumme.


Lue tai tulosta julkaisu

liikunta munuaisten vajaatoiminnassa opas

Munuaisten vajaatoimintaa sairastavan liikuntaopas

Liikunta ei paranna munuaisten vajaatoimintaa, mutta se voi hidastaa taudin etenemistä. Liikunta auttaa pitämään elimistön toimintakunnossa. Säännöllinen liikkuminen tulisi aloittaa jo ennen dialyysin aloitusta. Munuaisensiirron saanut voi elää ja liikkua normaalisti, kunhan varoo tiettyjä lajeja. Opas sisältää jumppaohjelman tehtäväksi hemodialyysihoidon aikana tai kotona.

 

Lue tai tulosta Munuaisten vajaatoimintaa sairastavan liikuntaopas


maksaopas maksako vaivaa  

Maksako vaivaa - opas maksasairauksista

Oppaassa kerrotaan maksan toiminnasta ja tehtävistä, maksan tutkimuksista, maksasairauksien oireista sekä elämästä maksasairauden kanssa. Oppaassa esitellään tavallisimmat maksasairaudet. Asiallinen tieto vähentää ennakkoluuloja, jotka usein kuormittavat kohtuuttomasti sairastunutta ja hänen läheistään.

 

Lue tai tulosta Maksako vaivaa -opasLisätietoa tilauksista: Kirsi Kauppinen, kirsi.kauppinen@muma.fi, 050 4365 707.


Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.

Tilauslomake

Munuaisen luovuttajan opas

Guide för njurdonator

Ruokavalio dialyysissä

Ruokavalio munuaisen- ja maksansiirron jälkeen

Maksasairaus ja ruokavalio

Yhdessä – opas parisuhteeseen

Lapsen ja nuoren arki elinsiirron jälkeen

Vardagen för barn och unga som genåmgott organtranplantation

Munuais- tai maksasairauteen sairastuneen kuntoutuspolku

Munuaisten vajaatoimintaa sairastavan saattohoito

ToimitusosoiteTulosta Tulosta
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä