Dialyysi eli keinomunuaishoito

Munuaisten vajaatoiminta on etenevä sairaus. Jos munuaisten toiminta heikkenee niin paljon, että kehon nestetasapaino ja puhdistustoiminta ovat vaarassa, potilas tarvitsee dialyysia eli keinomunu­aishoitoa. Dialyysille ei ole muuta vaihtoehtoa kuin munuaisensiirto.

 

Dialyysi puhdistaa elimistöä kuona-aineista ja korjaa nestetasapainoa poistamalla ylimääräistä nestettä. Dialyysissa korjataan myös kehon kalsium- ja fosforitasapainoa, kaliumtasapainoa ja hap­po-emäs -tasapainoa. Dialyysi korjaa näitä kaikkia vain osittain, ja siksi tarvitaan lisäksi lääkehoitoa sekä tarkka ruokavalio.

 

Dialyysi auttaa munuaisten vajaatoiminnan aiheuttamiin oireisiin, kuten väsymykseen, pahoin­vointiin ja ihon kutinaan. Lisäksi tavoitteena on ehkäistä lisäsairauksien syntymistä sekä parantaa potilaan elämänlaatua ja auttaa häntä elämään mahdollisimman normaalia elämää dialyysiajan ulkopuolella.

Kuinka kauan voi elää dialyysin varassa?

Dialyysihoidon turvin voi elää kymmeniä vuosia. Munuaisten ajaatoimintaan ei kuole, jos sitä hoidetaan asianmukaisesti. Vaarana ovat liitännäissairaudet, kuten sydän- ja verisuonitaudit. Dialyysihoidossa olevien eloonjäämisprosentti vuodessa on noin 80. Vakavan munuaistaudin kanssa selviytymiseen vaikuttavat potilaan ikä, taudin luonne ja muut sairaudet.


dialyysiosasto yleiskuva

Tulosta Tulosta
Munuaispotilaan opas > Dialyysi eli keinomunuaishoito
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä