Siirry sisältöön

Kun pelkällä lääkehoidolla ja ruokavaliolla ei enää päästä haluttuun hoitotulokseen, on aloitettava dialyysihoito. Dialyysi korvaa osittain munuaisen toimintaa. Dialyysihoitoa voi tehdä kotona tai hoitoyksikössä veriteitse hemodialyysinä tai käyttämällä omaa vatsakalvoa hyödyksi peritoneaalidialyysinä.

Dialyysi auttaa munuaisten vajaatoiminnan aiheuttamiin oireisiin, kuten väsymykseen, pahoinvointiin ja ihon kutinaan. Tavoitteena on ehkäistä lisäsairauksien syntymistä sekä parantaa elämänlaatua. Dialyysissä oleva voi käydä työssä, harrastaa, liikkua ja matkustaa. Monipuolinen liikunta pitää kunnossa ja hyvä yleiskunto auttaa jaksamaan paremmin hoidon rasitusta. Dialyysihoidon turvin voi elää kymmeniä vuosia.

On tärkeää, että jokainen hoitoa tarvitseva löytää itselleen parhaiten sopivan dialyysimuodon. Hoitomuoto valitaan yksilöllisesti ja sitä voi myös myöhemmin vaihtaa tarvittaessa. Tavoitteena on, että dialyysi vastaa hoidon tarvetta ja on mahdollisimman hyvin sovellettavissa omaan elämäntilanteeseen. Hoitoyksiköt järjestävät predialyysivaiheessa oleville eli lähiaikoina dialyysihoidon aloittaville koulutusta, joissa esitellään eri dialyysimuotoja. Itselle sopivaa hoitomuotoa on helpompi miettiä läheisten ja hoitavan lääkärin kanssa, kun tietoa eri vaihtoehdoista on riittävästi.

Dialyysimuodon valinnassa on tarpeen selvittää, missä lähin hoitoyksikkö on tai onko mahdollisuutta ja halua tehdä dialyysi kotona. Kotidialyysimuotoja ovat vatsakalvodialyysi ja kotihemodialyysi. Kotidialyysiä voi tehdä myös avustaja. Kaikki eivät halua kotiin sairaalan oloista tilaa, tai koti on niin pieni, että tarvittavat laitteet ja välineet eivät tunnu mahtuvan sinne, jolloin yksikössä hoidossa käyminen on hyvä vaihtoehto. Joissakin sairaaloissa on omahoitokioski, jossa on mahdollisuus tehdä hemodialyysihoito itse oman aikataulun mukaisesti silloin, kun hoitoyksikkö on auki.

Navigointi: Osion sisältö

Mies makaa sängyssä kiinnitettynä hemodialyysilaitteeseen.

Hemodialyysi

Hemodialyysillä tarkoitetaan veren puhdistamista kuona-aineista ja ylimääräisestä nesteestä dialyysikoneessa olevan suodattimen avulla. Hoidon aikana veri ohjataan dialyysikoneeseen ja puhdistettuna takaisin verenkiertoon.

Lue lisää
Mies istuu sängyllä ja tekee vatsakalvodialyysiä.

Vatsakalvodialyysi

Vatsakalvo- eli peritoneaalidialyysi tai PD-dialyysi on hoitomuoto, jossa käytetään hyväksi omaa vatsakalvoa. Vatsakalvodialyysihoito tehdään itsenäisesti kotona päivittäin.

Lue lisää
Nainen katsoo taivaalle syksyisessä puistossa.

Munuaisensiirto

Munuaisensiirto on munuaisten vajaatoiminnan parasta hoitoa niille, joille se on soveltuva. Useimmiten munuainen saadaan tuntemattomalta aivokuolleelta luovuttajalta, mutta myös täysi-ikäinen ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa läheiselleen.

Munuaisensiirto
Kirkas lohikeitto vaalenpunaisella lautasella, joka on puupöydällä.

Munuaisten vajaatoimintaa sairastavan ruokavalio

Ravitseva ruoka saa voimaan hyvin. Munuaisten vajaatoimintaa sairastavalle se voi tarkoittaa erilaista ruokavaliota kuin muille., mutta munuaisten vajaatoimintaa sairastavan ruoka voi olla monipuolista, värikästä ja maukasta.

Lue lisää
Ryhmä ihmisiä harrastamassa liikuntaa, etualalla mies.

Munuaissairauteen sairastuneen liikunta

Munuaisten vajaatoiminta ei ole este liikunnalle. Säännöllinen liikunta parantaa dialyysissä olevan arjen toimintakykyä. Munuaisensiirrosta toipuu nopeammin, kun on hyvässä kunnossa.

Lue lisää
Erivärisiä matkalaukkuja rivissä.

Matkustaminen dialyysissä

Dialyysihoito ei estä matkustamista, mutta matkaan on syytä valmistautua ajoissa. Julkisen terveydenhuollon hemodialyysikeskuksia löytyy monista kaupungeista ja lomakohteista. Yksityisiä hemodialyysikeskuksia löytyy hyvin laajasti ympäri maailmaa. PD-nesteet voi tilata suoraan lomapaikkaan.