Siirry sisältöön

Vatsakalvodialyysiä varten asetetaan pienessä leikkauksessa katetri vatsaonteloon, jota kautta dialyysineste valutetaan sisään ja ulos. Katetrista noin 15 senttimetriä on vatsanpeitteiden ulko­puolella ja noin 30–35 senttimetriä vatsaontelossa. Vatsakalvodialyysi ei sovi, jos on ollut suuria vatsaontelon leikkauksia tai jos ravitsemustila on huono. Hoitomuodon estää myös tyrä, mitä ei voida korjata.

Dialyysineste valutetaan vatsaonteloon katetrin kautta, jossa se pidetään joitakin tunteja. Dialyysineste va­lutetaan ulos vatsaontelosta, ja uutta, puhdasta dialyysines­tettä vaihdetaan vatsaonteloon, ja prosessi alkaa taas alusta. Dialyysinesteen vaihto pitää tehdä steriilisti, jotta bakteereita ei pääse vatsaonteloon.

Koulutus vatsakalvodialyysipotilaaksi tapahtuu yleensä polikliinisesti. Hoito alkaa kotona jo muutaman opettelukerran jälkeen ohjauksen jatkuessa. Nesteet toimitetaan suoraan kotiin, muita tarvikkeita voi joutua hakemaan itse sairaalasta tai terveyskeskuksesta. Dia­lyysinesteet ja välineet vaativat varastotilaa kotona.

PD-dialyysi ei sido hoitoa tiettyyn paikkaan, vaan dialyysinestepussit voi ottaa mukaan myös työ- tai opiskelupaikalle. Yöllä tehtävä hoito antaa vapauden tehdä päivän aikana, mitä haluaa. Matkailu ja vaikka mökkeily onnistuvat melko vaivattomasti, sillä dialyysinesteet voi tilata matkakohteeseen tai ottaa mukaansa.

Dialyysissä oleva voi elää ja liikkua normaalisti, vaikka dialyysineste on vatsaontelossa. Vatsakalvodialyysihoito venyttää vatsaonteloa jonkin verran ja se voi aiheuttaa täyttävän olon. Vatsakalvodialyysiä tekevä voi harrastaa useimpia liikuntamuotoja. Vatsaontelon voi tyhjentää kokonaan tai osittain ennen kovempaa urheilu­harrastusta, kuten aerobicia tai pallopelejä. Kamppailulajit eivät sovi vatsakalvodialyysi­ssä olevalle.

Vatsasta tuleva katetri voi jostakusta tuntua rajoittavalta, ja välttämättä julkisella rannalla tai uimahallissa ei tunne oloaan kotoisaksi. Katetrin voi kuitenkin suojata, jolloin esimerkiksi uiminen on mahdollista. Yksityiselämässä katetriin tottuu kuitenkin yleensä nopeasti, eikä nesteiden vaihto tunnu perheenjäsenistä oudolta, kun he saavat tutustua hoitomuotoon.

Jatkuva vatsakalvodialyysi

Jatkuvassa peritoneaalidialyysissä (CAPD eli Continuous Ambulatory Peritoneal Dialysis) eli käsivaihdoissa dialyysinesteet vaihdetaan 4–5 kertaa vuorokaudessa. Dialyysineste valutetaan vatsaonteloon ja annetaan vaikuttaa joitakin tunteja. Sen jälkeen vatsaontelossa ollut neste valutetaan ulos ja puhdas dialyysineste laitetaan tilalle. Näin dialyysi toimii jatkuvasti ja vastaa eniten omien munuaisten toimintaa. Nesteen vaihdon voi sovittaa omaan päiväohjelmaansa ja sen voi tehdä missä tahansa puhtaassa paikassa. Dialyysinesteet on pakattu 1,5–3 litran pusseihin.

Automaattinen peritoneaalidialyysi

Automaattinen peritoneaalidialyysi (APD eli Automated Peritoneal Dialysis) toteutetaan koneen avulla yleensä öisin. Dialyysinesteen sisään- ja ulosvaluttamisen tekee dialyysikone, johon ohjelmoidaan sopiva nesteenvaihto-ohjelma. Koneeseen laitetaan illalla yön aikana tarvittava nestemäärä, ja nukkumaan mennessä kytketään katetri koneen letkusysteemiin. Konehoito kestää yleensä 8-9 tuntia. Joissakin tapauksissa päivän aikana on tehtävä yleensä yksi nesteenvaihto. Hoitomuoto on helpompi sovittaa esimerkiksi työssäkäyntiin