sairaudet ja elinsiirrot

Tietoa sairauksista ja elinsiirroista

Munuaisten vajaatoimintaan voivat johtaa monenlaiset syyt. Tyypillisiä vajaatoiminnan aiheuttajia ovat diabetes, hoitamaton verenpainetauti, verisuonten kalkkeutuminen, perinnölliset munuaissairaudet tai verisuonten ja munuaisten tulehdustaudit. Riskiryhmään kuuluvat myös huomattavasti ylipainoiset.

 

Kuka vaan, lapsi tai aikuinen voi sairastua maksasairauteen. Sairaus voi alkaa äkillisesti tai kehittyä hitaasti. Maksaa voivat vaurioittaa ylipaino, monet lääkeaineet, virukset ja alkoholi. Osa maksasairauksista on synnynnäisiä. Joissakin tapauksissa sairauden syy jää tuntemattomaksi.

 

Elinsiirto on monissa tapauksissa ainoa mahdollisuus sairastuneen terveyden palauttamiseksi. Ellei maksan, sydämen tai keuhkon siirtoa tehdä ajoissa sitä tarvitsevalle, potilas menehtyy. Siirtoelimistä ja -kudoksista on jatkuva pula.

 

Pienet lapset voivat jo syntyessään sairastaa tai sairastua myöhemmin munuais- tai maksatautiin ja saada elinsiirron. Lapsen sairaus koskettaa koko perhettä. Vaativa hoito ja lääkitys ovat kotona vanhempien vastuulla. Liiton perhetoiminnan piiriin kuuluu myös perheitä, joissa lapsella on pitkäaikaissairaus, kuten nefroottinen syndrooma ja rakkoekstrofia, mutta lapsella ei ole tarvetta elinsiirtoon.


Tulosta Tulosta
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä