Supersankari munuainen taistelee – suojele sitä vastustajilta

Munuainen on elimistön unohdettu supersankari. Moni huomaa sen olemassaolon vasta, kun munuaisten toiminnassa on jo ongelmia. Munuainen kestää paljon, toisen munuaisensa voi jopa luovuttaa läheiselleen. Supersankarikaan ei pärjää yksin – se tarvitsee apua voittaakseen vastustajat.

Piirretyssä kampanjassa urhea Supersankarimunuainen kulkee seikkailusta toiseen. Matkallaan sillä on 6 vastustajaa: ylipaino, korkea verenpaine, suola, tupakka ja alkoholi, diabetes, perinnölliset munuaissairaudet. Kampanjan toteutusta tuki Otsuka Pharma Scandinavia AB.

  • Kampanjan nettisivut löytyy osoitteesta www.supersankarimunuainen.fi
  • Vastustajista ja niiden voittamisesta on kuusi videota myös kanavalla www.youtube.com/munuaisjamaksaliitto. Kanavalta löytyy myös videoita, joissa supersankari opastaa jo munuaisten vajaatoimintaa sairastavia oikeisiin elämäntapoihin.
  • Esite Supersankarimunuainen taistelee – suojele sitä vastustajilta on tilattavissa ilmaiseksi. Esite on myös ruotsiksi, Superhjältenjuren går till kamp! Skydda den för fiender. Esitteet voi lukea ja tilata www.muma.fi/julkaisut.
  • Supersankarilla on kaksi julistetta. Yleisjuliste terveistä elintavoista ja lasten munuaisista kertova juliste. Tilaukset tilaukset@muma.fi
  • Tapahtumista voit saada myös jääkaappimagneetin muistilehtiöllä.


 Keräilykortit saatavilla vain sähköisinä. 
1 Ninjamunuainen vastaan ylipaino

Ninjamunuainen vs. ylipaino

Ylipaino kuormittaa kehoa. Se lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, nostaa verenpainetta ja huonontaa veren rasva-arvoja.


Ole kuin Ninjamunuainen ja käy urheasti taistoon ylipainoa vastaan: pudota painoa, liiku, muista ateriarytmi.

2 Zedimunuainen vastaan korkea verenpaine

Zedimunuainen vs. korkea verenpaine

Kohonnut verenpaine vahingoittaa munuaisia, sydäntä ja verisuonia. Verenpainetta kohottavat vyötärölihavuus, liiallinen suolan käyttö, runsas alkoholinkäyttö, tupakointi ja vähäinen liikunta.


Olkoon voima kanssasi, Zedimunuainen, ja käy armotta taistoon verenpainetta vastaan: liiku, älä tupakoi, muista terveelliset elintavat.

3 kissamunuainen vastaan suola

Kissamunuainen vs. suola

Liiallinen suola on haitallista terveydelle. Se kuormittaa munuaisia, sydäntä ja verisuonia. Runsas suolankäyttö kerää elimistöön nestettä ja nostaa verenpainetta.


Muutu sinäkin Kissamunuaiseksi ja käy juonikkaasti taistoon suolaa vastaan: lue tuoteseloste ja valitse vähäsuolaista.

4 Naamiomunuainen vastaan huonot elintavat

Naamiomunuainen vs. huonot elintavat

Tupakointi ja runsas alkoholin käyttö aiheuttavat verisuonten muutoksia, nostavat verenpainetta ja vaurioittavat munuaiskudosta heikentäen munuaisen toimintaa.


Pukeudu aatteeseen ja käy Naamiomunuaisen kanssa tiukasti taistoon huonoja elintapoja vastaan: vähennä alkoholia, älä tupakoi.

5 Hämismunuainen vastaan diabetes

Hämismunuainen vs. diabetes

Diabeteksen hyvä hoito suojaa munuaisia. Huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes on merkittävä riski saada myös munuaissairaus. Verensokerin lisäksi verenpaine ja veren rasvat on hoidettava hyvin.


Samaistu Hämismunuaiseen ja käy taistoon notkeasti diabesta vastaan: liiku, vältä ylipainoa, muista terveelliset elintavat.

6 Sorromunuainen vastaan munuaissairaudet

Sorromunuainen vs. munuaissairaudet

Munuaissairaus voi johtua esim. tulehduksesta tai se voi olla  perinnöllinen. Monien perinnöllisten sairauksien etenemistä voidaan estää tai hidastaa, kun ne tunnistetaan ajoissa.


Tartu miekkaan ja käy Sorromunuaisen tavoin ovelasti taistoon munuaissairauksia vastaan: hoida korkea verenpaine, vältä tulehduskipulääkkeitä, muista terveelliset elintavat.