Tunnetko virushepatiitin

Virushepatiitit jaetaan suun kautta ja veriteitse tarttuviin. A-hepatiitti leviää suun kautta. Sen voi saada saastuneesta vedestä ja ruoasta. B- ja C-hepatiitit tarttuvat verikontaktissa likaisesta neulasta, steriloimattomilla välineillä tehdyssä tatuoinnissa tai lävistyksessä, sekä suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä.

A- ja B-hepatiitit ovat tartuntatauteja, joilta voi suojautua rokotteella. C-hepatiittiin ei ole rokotetta, muta siihen on lääkitys.

B- ja C-hepatiittia on enemmän tietyillä riskiryhmillä, kuten suonensisäisten huumeiden käyttäjillä, minkä vuoksi sairaus on varsin leimaava. Tartunnan voi useasti ehkäistä omalla käytöksellään, mutta sen voi saada myös itsestään riippumattomista syistä esimerkiksi syntymän yhteydessä äidiltään, vahingossa neulanpistossa tai sairaalahoidossa ulkomailla verensiirron tai suonensisäisen lääkityksen yhteydessä, jos hoitokäytännöissä on ollut puutteita.

Virushepatiitin tartunta on usein oireeton. Moni voi kantaa virusta tietämättään. Tartunnan saaneilla voi olla epämääräisiä vatsavaivoja, pahoinvointia, oksentelua tai ripulia ennen maksavauriolle tyypillistä keltaisuutta.


Maailman hepatiittipäivä 28.7.2018

Virushepatiitti on maailmassa 325 miljoonalla ihmisellä. 300 miljoonaa heistä ei edes tiedä sairastavansa virushepatiittia. B- ja C-hepatiitti tappaa vuosittain 1,3 miljoonaa ihmistä, enemmän kuin HIV, malaria ja tuberkuloosi yhdessä. Kaksi kolmesta maksasyövästä johtuu B- tai C-hepatiitista.

Munuais- ja maksaliiton hepatiittipäivän kampanjaa tukee GSK. Lisätietoa matkailijan rokotteista saa heidän sivultaan www.rokote.fiMaailman hepatiittipäivä 28.7.2018 pysty