A-hepatiitti

A-hepatiitti tarttuu saastuneen ruoan tai veden välityksellä. Virus leviää ulosteiden ja likaisten käsien kautta. Tartunnan voi saada muun muassa huonosti kypsennetyistä äyriäisistä tai likaisesta juomavedestä ja jääpaloista. Myös hedelmistä, vihanneksista ja marjoista, joita ei voi itse pestä pullovedellä tai kylmistä leikkeleistä ja majoneesisalaateista voi saada tartunnan.  Hotellin seinässä olevien tähtien määrä ei ole tae turvallisuudesta. Tartunnan voi saada jopa saastuneen uima-altaan vedestä. Juo aina vain pullotettua vettä ja kierrä katukeittiöt kaukaa

A-hepatiitti on yleinen ns. huonon hygienian maissa. Euroopassa tartuntavaara on suurempi Turkissa ja Itä-Euroopan maissa, myös Baltiassa ja Balkanilla.

Hepatiitti A:n ehkäisyyn on olemassa rokote.

A-hepatiitin itämisaika on noin 2–7 viikkoa. Ensimmäisiä oireita ovat ruokahaluttomuus ja pahoinvointi, joiden jälkeen voi olla kuumetta sekä ihon ja silmien keltaisuutta. Hepatiitti A todetaan verikokeilla. Tulehdus rauhoittuu lähes aina itsestään. Siihen ei ole lääkehoitoa, mutta sen aikana tulee välttää maksaa rasittavia lääkkeitä ja alkoholia. Virus häviää elimistöstä ja jättää jälkeensä pysyvän immuniteetin.

A-hepatiitti on Suomessa hyvin harvinainen, viimeaikaisten uusien tartuntatapausten syyksi on epäilty ulkomaisia pakastemarjoja. Ne tulisi kuumentaa ennen käyttämistä 2 minuuttia 90-asteessa.


Muista ainakin nämä
  • A- hepatiittitartunnalta voi suojautua rokotteella.
  • Juo ulkomaanmatkoilla pullotettua vettä ja vältä jääkuutioita.
  • Pese kädet WC:ssä käynnin jälkeen.
  • Kuumenna ulkomaisia pakastemarjoja 2 minuuttia 90-asteessa