B-hepatiitti

B-hepatiitti tarttuu veren välityksellä suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä, steriloimattomilla välineillä tehdyssä lävistyksessä tai tatuoinnissa sekä likaisesta neulasta tai ruiskusta. Tartunnan voi saada myös, jos on saanut verensiirron tai suonensisäistä lääkitystä sairaalahoidossa kehitysmaissa ja maissa, joissa ei tehdä B- ja C-hepatiittiseulontaa.

 

Maailmassa on arviolta noin 250 miljoonaa henkilöä, joilla on B-hepatiitti. Alueilla, missä hepatiitti B on yleistä, se tarttuu usein äidistä lapseen synnytyksessä. Suomessa suurin osa uusista tapauksista todetaan maahanmuuttajilla, joista monet ovat saaneet sen lapsena.

 

B-hepatiitin itämisaika on noin 3 kuukautta ja se vaihtelee tartunnan yhteydessä saadun viruksen määrän mukaan. Sen oireita ovat vatsakipu, pahoinvointi, ihottuma tai ihon ja silmien keltaisuus.

Suurin osa tartunnan saaneista paranee itsestään eikä se vaadi hoitoa. Pieni osa aikuisena B-hepatiitin saaneista jää kuitenkin viruksen kantajiksi, mikä voi johtaa 20–30 vuoden kuluessa maksakirroosiin ja altistaa maksasyövälle. Lapsena tartunnan saaneista suurimmalle osalle kehittyy krooninen B-hepatiitti. Viruksen kantajille on olemassa lääkitys, jolla pyritään vähentämään viruksen määrää veressä tai hävittämään se kokonaan. Hoidon pituus on yleensä vuosia ja se voi olla jopa elinikäinen.

 

B-hepatiitti tarttuu harvoin arjessa. Se ei tartu ruokailuvälineiden, lelujen ja saniteettitilojen välityksellä, mutta hammasharja ja partakone on syytä pitää henkilökohtaisina. B-hepatiittia sairastavan kanssa asuville suositellaan rokotusta. Kondomi suojaa seksitartunnoilta.

 

Jos epäilet saaneesi tartunnan, ota yhteys lääkäriin.


bhepatiitti meta

Muista ainakin nämä

  • B-hepatiittitartunnalta voi suojautua rokotteella.
  • Käytä sukupuoliyhteydessä kondomia.
  • Älä ota tatuointia tai lävistystä epäilyttävässä paikassa.
  • Tartunnan voi saada jo yhdestä huumekokeilusta.