C-hepatiitti

C-hepatiitti tarttuu veren välityksellä. Tartunnan voi saada steriloimattomilla välineillä tehdystä lävistyksestä ja tatuoinnista. Suurin osa tartunnoista johtuu kuitenkin suonensisäisten huumeiden käytöstä. C-hepatiitin tarttuminen suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä on mahdollista, mutta harvinaisempaa. Tartunnan voi saada myös, jos on saanut verensiirron tai suonensisäistä lääkitystä sairaalahoidossa kehitysmaissa ja maissa, joissa ei tehdä B- ja C-hepatiittiseulontaa tai jos hoitokäytännöissä on ollut puutteita.

C-hepatiittiin ei ole rokotetta

C-hepatiitin itämisaika on pari kuukautta. Tartunnan alkuvaihe on usein oireeton. Joillakin sen saaneista on flunssan kaltaisia tuntemuksia, nivel- ja lihassärkyä, pahoinvointia ja ruokahaluttomuutta sekä ihon ja silmien keltaisuutta. C-hepatiittivirusta voi kantaa tietämättään, jolloin saattaa tartuttaa vahingossa myös läheisensä.

Viruksen saaneista viidennes paranee ilman hoitoa, mutta valtaosalle kehittyy krooninen C-hepatiitti, mikä voi johtaa maksakirroosiin ja altistaa maksasyövälle. Tartunta voidaan nykyään hoitaa tehokkaasti. Nykyaikainen lääkitys voi poistaa viruksen kokonaan elimistöstä. Varhain aloitettu hoito on tehokkainta.

C-hepatiitin voi testauttaa terveyskeskuksessa lääkärin lähetteellä ja terveysneuvontapisteessä anonyymisti. C-hepatiitti tarttuu harvoin arjessa. Se ei tartu ruokailuvälineiden, lelujen ja saniteettitilojen välityksellä, mutta hammasharja ja partakone on syytä pitää henkilökohtaisina. Kondomi suojaa seksitartunnoilta.


chepatiitti meta

Muista ainakin nämä
– Jos otat tatuoinnin tai lävistyksen, varmista, että välineet on steriloitu.
– Tartunnan voi saada jo pelkästä huumekokeilusta tai pistämällä itseään vahingossa käytetyllä neulalla.
– C-hepatiittiin ei ole rokotetta.
– C-hepatiittia voidaan hoitaa ja virus poistaa elimistöstä.
– Jos epäilet saaneesi tartunnan, ota yhteys lääkäriin