Uutiset

11.9.2018 8.28

Elinehto 3 on ilmestynyt

Syksyn Elinehto-lehti on ilmestynyt. Lehdessä on tietoa munuais- ja maksasairauksista ja sairastuneiden tarinoita. Lehti tulee jäsenetuna kotiin kannettuna kaikille jäsenille tämän viikon aikana.

Lapsen munuais- tai maksasairaus vaikuttaa koko perheeseen. Luka on nyt 9-vuotias. Hänelle tehtiin maksansiirto vuosi sitten. Vaikeinta vuosien varrella oli epätietoisuus. Lukan äiti tiesi, että maksansiirto on jossain vaiheessa edessä, muttei sitä, milloin se olisi ajankohtainen. Luka itse ei ole huomannut eroa elämäänsä ennen ja jälkeen siirron, mutta äiti on. Koulunkäynti sujuu paremmin, asenne koulunkäyntiin muuttui reippaammaksi ja myös arvosanat ovat parantuneet.

Elinsiirron saaneiden EM-kisat järjestettiin kesäkuussa Sardiniassa. Suomen joukkue keräsi kisoista kaikkiaan 34 mitalia, joista 16 oli kultaista, 13 hopeista ja 5 pronssista. Joukkueen kokoon nähden suoritus on erinomainen. Yksi menestyjistä oli Johanna. Hän on liikkunut pienestä pitäen, mutta kilpaurheilija hänestä tuli vasta yhdistetyn haiman- ja munuaisensiirron myötä.

Munuaisensiirron saaneiden pitkäaikaisennusteeseen vaikuttavat tekijät ovat monilta osin selvittämättä. Tutkimuksissamme pyrimme löytämään keinoja tunnistaa pitkäaikaisten haittavaikutusten suhteen suurimmassa riskissä olevat potilaat, jotta heidän hoitoaan voidaan tehostaa ja elämänlaatuaan parantaa, kertoo Elinehdossa lastentauteihin erikoistuva lääkäri Juuso Tainio. Lapsena munuaisensiirron saaneiden tyttöjen murrosikä tulee normaalissa aikataulussa. Viidenneksellä pojista murrosikä on viivästynyt.

Matti ajatteli käyttävänsä alkoholia kohtuudella. Ylipaino ja kakkostyypin diabetes yhdistettynä säännölliseen juomiseen aiheutti maksakirroosin. Matti sai pari vuotta sitten maksansiirron maksasyövän takia. Ylipaino ja kakkostyypin diabetes yhdistettynä säännölliseen juomiseen aiheutti maksakirroosin.

Rakkoekstrofiaperheet ovat mukana liiton toiminnassa. Rakkoekstrofia on virtsateiden rakennepoikkeama. Korjaushoito vaatii usein monia leikkauksia. Suurin osa viettää aikuisena normaalia elämää. Myös lasten saaminen on mahdollista. Heikki sulki rakkoekstrofian pitkään mielestään. Psykoterapiassa hän on saanut etäisyyttä kokemuksiinsa. Menneisyys ei tunnu Heikistä enää kivireeltä.

Sairastuneen läheiset jäävät usein yksin kysymystensä ja huolensa kanssa. Antti muistaa vielä 17 vuoden jälkeenkin, miten yksinäinen ja epätietoinen hän oli vaimonsa Anna-Liisan sairastuessa. Kokemusten jakaminen toisten läheisten kanssa sopeutumisvalmennuskurssilla laukaisi pelon lukkoja.

Elinehto postitetaan kaikille jäsenille jäsenetuna kotiin. Sitä voi lukea myös hoitoyksiköissä.
Tutustu lehteen

Elinehto 3 2018


Palaa otsikoihin