Uutiset

13.12.2018 7.43

Guide för personer som insjuknat I en njursjukdom

Guide för personer som insjuknat I en njursjukdom har kommit ut. Det är det samma information som hittas på finska på Njur- och leverförbundets webbplats. Du kan skriva ut bara de sidor som du behöver.

Människans njurar står för många livsviktiga uppgifter. De avlägsnar vätska och slagg ur kroppen, och de deltar även i regleringen av blodtrycket. De styr bildningen av röda blodkroppar och aktiverar D-vitamin. Utan fungerande njurar dör människan. 

Njursvikt betyder att njurarna inte klarar av att ta hand om sina livsviktiga uppgifter. Symtomen beror på hur svår skadan är. Njursvikten kan vara akut, dvs. uppstå plötsligt, eller kronisk, dvs. långvarig. Njursvikten utvecklas individuellt, beroende på i vilka delar av njurarna skadan sitter. Ännu när fyra femtedelar av njurarnas funktion kvarstår kan människan leva ett i stora drag normalt liv. 

Njursvikt kan bromsas med läkemedel, diet och med rätta levnadsvanor. Svår njursvikt sköts med dialys eller njurtransplantation.

I vår guide för personer med njursvikt har vi samlat information om njurarna, om sjukdomen njursvikt och om hur man sköter den. Guiden berättar även hur sjukdomen inverkar på vardagen hos dem som har den. Kostvanorna måste förändras, men det betyder ändå inte att man inte längre skulle kunna njuta av maten. Det går också utmärkt att både ägna sig åt hobbyer och att motionera, även efter att man har gått in i dialysskedet. Resor är också möjliga, men det är bra att komma ihåg att börja förberedelserna i god tid. Förbundet i sin tur erbjuder värdefullt referensstöd.

Du skriver enkelt ut bara de sidor du behöver ur guiden, och därefter kan du när som helst återkomma till den i takt med att din sjukdom fortskrider. Samma information hittar du på finska på Njur- och leverförbundets webbplats.

Läs eller skriva ut Guide

Guide för personer som insjuknat i en njursjukdom


Palaa otsikoihin