Uutiset

19.11.2018 13.37

Kurssijulkaisu 2019 on ilmestynyt

Liiton valikoimasta löytyy jokaiselle sopiva kurssi. Ne kaikki on esitelty juuri ilmestyneessä Kurssit ja tuetut lomat 2019 -julkaisussa. Se postitetaan kotiin joulukuun Elinehdon välissä.

Kurssille kannattaa hakea uudessa elämäntilanteessa tai kun kaipaa muutosta pitkään jatkuneeseen tilanteeseen. Tieto ja vertaistuki helpottavat oloa. Hyvinvointi on ennen kaikkea hyvää elämää – sopeutumisvalmennuskurssit ovat mahdollisuus etsiä keinoja siihen.

Liiton kurssit on esitelty Elinehdon välissä tulevassa Kurssit ja tuetut lomat 2019 -julkaisussa. Järjestettävistä kursseista saa tietoa myös liiton kotisivulta www.muma.fi/kurssit tai kuntoutussuunnittelija Iiris Ahlgrenilta, iiris.ahlgren@muma.fi, 050 3019 368.

Kela on tehnyt muutoksia rahoittamiinsa sopeutumisvalmennuskursseihin. Vuonna 2019 dialyysissä oleville ei Kela-kursseja järjestetä lainkaan. Liitto ei ole myöskään saanut järjestettäväkseen kursseja alle viisi vuotta sitten elinsiirron saaneille aikuisille. Kela ei enää järjestä nuorten aikuisten kursseja munuais- tai maksasairauteen sairastuneille.

Liitto tekee jatkossa enemmän alueellista yhteistyötä. Alueellisilla avokursseilla voidaan keskittyä vaikka painonhallintaan tai ravitsemukseen alueen tarpeiden mukaan, esimerkiksi Lahdessa ja Helsingissä on alueelliset avokurssit dialyysihoidossa oleville Hyvinvointia arkeen -teemalla. Valtakunnallisesti järjestetään yksi STEA-kurssi elinsiirtoa odottaville ja yksi kurssi pitkään dialyysihoidossa oleville

Vasta elinsiirron saaneet voivat hakea useille liiton kursseille, mutta heille ei ole omia kursseja liiton valikoimassa. Liitolla on oma viikonloppukurssi nuorille aikuisille maaliskuussa Vierumäellä. Etäsope-yhteistyökursseista vain osassa on ohjaaja Munuais- ja maksaliitosta. Kursseille voivat kuitenkin hakea kaikki munuais- tai maksasairautta sairastavat tai elinsiirron saaneet. Muilla osallistujilla voi olla lähes mikä vain sairaus. Yhdistävä tekijä on kurssin teema.

Joillakin kursseilla on verkko-osuus. Se tarkoittaa käytännössä muutamaa sovittuna aikana järjestettävää verkkopuhelua kurssin jälkeen. Verkkopuhelua varten pitää olla tietokoneessa toimiva nettiyhteys tai riittävä liittymä älypuhelimessa. Osallistuminen näihin on helppoa ja siihen saa ohjeet ja tarvittaessa neuvontaa.

Kurssit ja tuetut lomat 2019 web


Palaa otsikoihin