Uutiset

27.7.2018 9.00

Maailman hepatiittipäivä 28.7.2018

Virushepatiitti on maailmassa 325 miljoonalla ihmisellä. 300 miljoonaa heistä ei edes tiedä sairastavansa virushepatiittia. A-hepatiitti tarttuu saastuneen ruoan tai veden kautta. B- ja C-hepatiitti tarttuu veren välityksellä. Maailman hepatiittipäivää vietetään lauantaina 28.7.

B- ja C-hepatiitti tappaa vuosittain 1,3 miljoonaa ihmistä, enemmän kuin HIV, malaria ja tuberkuloosi yhdessä. Kaksi kolmesta maksasyövästä johtuu B- tai C-hepatiitista. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa Maailman hepatiittipäivänä 28.7, että virushepatiitteja on myös Suomessa ja suomalaisille, vaikka A- ja B-hepatiitti ovat täällä harvinaisempia.

Virushepatiitit tarttuvat suun kautta tai veriteitse. A-hepatiitti leviää ulosteiden ja likaisten käsien kautta. Tartunnan voi saada muun muassa huonosti kypsennetyistä äyriäisistä tai likaisesta juomavedestä ja jääpaloista. Se on yleinen monessa huonon hygienian maassa. B- ja C-hepatiitti tarttuvat veren välityksellä.

– Suomalainen voi törmätä A- ja B-hepatiittiin käytännössä vain ulkomaanmatkoilla. Näihin molempiin on rokote, mutta C-hepatiittiin rokotetta ei ole. Kaikkien tartunnan voi estää usein omilla käytöstavoillaan, muistuttaa Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

B- ja C-hepatiitin voi saada, jos ottaa tatuoinnin tai lävistyksen ja välineet ovat likaiset. B tarttuu myös suojaamattomassa seksissä. C-hepatiitti on yleinen suonensisäisten huumeiden käyttäjillä. Ne voi myös saada jopa sairaalahoidossa tai verensiirrossa alhaisen hygienian maassa. Suomessakin virushepatiitti on testattu verituotteista vasta 1990-luvulta lähtien, koska virus opittiin tuntemaan vasta tuolloin.

– Jo yksi huumekokeilu tai lävistys riittää tartuntaan.

Kaikki virushepatiitit ovat aluksi oireettomia, mutta voivat johtaa vakaviin maksavaurioihin hoitamattomina. Varsinkin C-hepatiittin on tullut uusia tehokkaita lääkkeitä.

– Jokaisen matkailijan kannattaa ottaa rokote A- ja B-hepatiittin, jos matkustaa useasti ja suuntaa matkansa kaukomailla. Varsinkin matkalla on myös hyvä katsoa, mitä suuhunsa laittaa eikä sortua kostean illan tiimellyksessä tatuointiin.

Muista ainakin nämä
 – A- ja B-hepatiittitartunnalta voi suojautua rokotteella.
– C-hepatiittiin ei ole rokotetta, mutta sitä voidaan hoitaa tehokkaasti.
– Juo ulkomaanmatkoilla pullotettua vettä ja vältä jääkuutioita.
– Pese kädet WC:ssä käynnin jälkeen.
– Jos otat tatuoinnin tai lävistyksen, varmista, että välineet on steriloitu.
– Tartunnan voi saada jo pelkästä huumekokeilusta tai pistämällä itseään vahingossa käytetyllä neulalla.
– Jos epäilet saaneesi tartunnan, ota yhteys lääkäriin.

Lisätietoa virushepatiitista ja hepatiittipäivästä www.maksa.fi/virushepatiitti.

Munuais- ja maksaliiton hepatiittipäivän kampanjaa tukee GSK. Lisätietoa matkailijan rokotteista saa heidän sivultaan www.rokote.fi

Maailman hepatiittipäivä uutinen 3


Palaa otsikoihin