Uutiset

15.1.2019 18.00

Odotettu kudoslain muutos antaa usealla munuaissiirtoa odottavalle uuden mahdollisuuden

Eduskunta on tänään hyväksynyt uuden kudoslain. Laki on tähän mennessä estänyt muita kuin aivan lähiomaista tai samassa taloudessa asuvaa puolisoa luovuttamasta toista munuaistaan. Kudoslain muutoksen myötä luovuttaja voi olla myös muu sukulainen tai esimerkiksi hyvä ystävä. Suomessa elävältä luovuttajalta tehtyjen munuaissiirtojen määrä on ollut Pohjoismaiden pienin.

Suomessa yli 450 ihmistä odottaa tällä hetkellä pääsyä munuaissiirtoon. Viime vuonna uuden munuaisen sai 238 ihmistä. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula.

– Siirtojen tarve kasvaa, sillä dialyysipotilaiden määrä lisääntyy ja odotusajat siirtoon ovat jo pidentyneet. Elävältä luovuttajalta tehtyjen munuaisensiirtojen määrän lisääminen on tehokkain tapa lisätä munuaissiirtojen määrää. Suomessa elävältä luovuttajalta tehtyjen munuaissiirtojen määrä on ollut Pohjoismaiden pienin, sanoo munuaistautien erikoislääkäri, dosentti Ilkka Helanterä HUS:sta.

Munuais- ja maksaliitto, elinsiirtolääkärit ja monet kansanedustajat ovat vaatineet lain muuttamista. Kansanedustaja, erikoislääkäri Sari Tanus (KD) jätti vuonna 2016 kudoslain muutoksesta lakialoitteen, johon hän keräsi 116 kansanedustajan allekirjoituksen. Hallitus antoi esityksen uudesta kudoslaista eduskunnalle jo tämän vuoden alussa, mutta lain käsittely jäi sote-uudistuksen jalkoihin.

– Viimeisen 2,5 vuoden aikana on tehty tavattoman paljon työtä lakimuutoksen aikaansaamiseksi. Elinsiirto on usein paitsi paras, myös yhteiskunnan varoja merkittävästi säästävä hoitomuoto.  Esimerkiksi munuaissiirrot ovat säästäneet yhteiskunnan varoja jo yli miljardi euroa dialyysikustannuksiin verrattuna, eduskunnan maksa-, munuais- ja elinsiirtopotilaiden tukiryhmän puheenjohtajana toimiva kansanedustaja Sari Tanus sanoo.

Tähän saakka Suomen laki on estänyt toisen munuaisen luovuttamisen henkilöltä, joka ei ole lähisukulainen tai asu samassa osoitteessa. Nyt tehty kudoslain muutos antaa myös esimerkiksi avopuolisolle, kaukaisemmalla sukulaisella ja hyvälle ystävälle mahdollisuuden toimia luovuttajana.

– Munuaisensiirto parantaa merkittävästi elämänlaatua vapauttamalla saajansa dialyysihoidosta. Se antaa mahdollisuuden viettää normaalia elämää. Onnistuneen siirron jälkeen moni palaa takaisin työhön tai opiskelemaan, Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström sanoo.

Munuaisen luovutus on turvallinen toimenpide huolellisesti tutkitulle luovuttajalle. Ihminen pärjää hyvin myös yhdellä munuaisella. Jäljelle jäänyt munuainen pystyy parantamaan toimintaansa niin, että se vastaa usein lähes normaalia kahden munuaisen toimintaa. Munuaissiirtoa tarvitseva saa elävältä luovuttajalta tutkitusti terveen munuaisen ja leikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohtana, jolloin vältytään pitkältä ja epävarmalta odotusajalta. Siirre alkaa toimia yleensä välittömästi ja sen ennuste on parempi.

– Lakimuutos mahdollistaa myös pohjoismaisen yhteistyön elävien luovuttajien osalta ja tarjoaa enemmän mahdollisuuksia sellaisille potilaille, joille voi olla vaikeaa löytää sopivaa siirrettä muilla keinoin. Nyt yhä useammalle voidaan myös tehdä munuaisensiirto jo ennen dialyysihoidon aloitusta, Helanterä sanoo.

Munuaisen luovutuksen tulee aina perustua vapaaehtoisuuteen, eikä siihen saa liittyä minkäänlaista painostusta tai taloudellisen edun tavoittelua. Tämä on myös kirjattu vahvasti lakiin. 

tiedotustilaisuus 1 uutinen

Tiedotustilaisuudessa puhuivat Sari Högström, kansanedustaja Sari Tanus, professori ylilääkäri Helena Isoniemi ja dosentti nefrologi Ilkka Helanterä.


Palaa otsikoihin