Uutiset

10.12.2018 13.32

Vuoden viimeinen Elinehto on ilmestynyt

Elinehtolehden numero 4/2018 on ilmestynyt. Lehti postitetaan jäsenille kotiin ja sen voi lukea myös liiton nettisivulta. Lehdessä on jälleen sairastuneiden tarinoita ja asiantuntija-artikkeleita.

Elinehdon vuoden neljännessä ja viimeisessä numerossa kerrotaan Katjan ja Mikan tarina. He ovat olleet yhdessä 5 vuotta, eivätkä ole riidelleet kertaakaan. Katja koki monta vaikeaa vaihetta ennen yhdistettyä munuaisen- ja haimansiirtoa. Läheisen tuki oli korvaamaton, kun sairaus koetteli. Katja ei miettinyt kertaakaan, että Mika olisi jättänyt hänet. Tosi rakkaus kesti sairauden.

Ennen ketään muuta Arja tunnusti koiralleen, että on väsynyt. Hän epäili masennusta, mutta myöhemmin syyksi selvisi AIH eli autoimmuunihepatiitti. Se pysyy kurissa lääkityksellä. Osatyössä jaksaa, kun aikataulut voi itse päättää, mutta ei se silti poista ainaista väsymystä.

Saksalainen Dominik on löytänyt rauhan Suomen maaseudulta. Polykystisessä munuaissairaudessa lääkityksen lisäksi elintavat ovat tärkeitä. Yksi tärkeimmistä on verenpaineen hoito. Dominikille teki hyvää muuttaa Saksan suurkaupungista Lumian lapsuudenkodin rauhallisiin maisemiin maaseudulle. Suomalaista sairaudenhoitojärjestelmää Dominik pitää saksalaista parempana. 

Ensi vuonna ohjelmassa on arjen askeleita ja kuntoliikuntaa, kun liitto ja yhdistykset viettävät liikunnan teemavuotta. Liikunnalla voi vaikuttaa helposti omaan hyvinvointiin ja terveyteen. Jokaiselle löytyy sopiva tapa liikkua. Terveysliikuntaa on itse asiassa jo jokainen hetki, kun emme istu paikoillamme.

Jorman aikuiselämään kuuluivat vatsakivut ja lopulta ainainen kutina. Primaari sklerosoiva kolangiitti eli PSC johti lopulta maksansiirtoon 16 vuotta sitten. Hänen vaimonsa Leena on kokenut omat vastoinkäymisensä, mutta yhdessä on selvitty kaikesta.

Dialyysissä proteiinin tarve lisääntyy. Liian vähäinen proteiinin saanti voi aiheuttaa lihaskatoa, mikä heikentää liikunta- ja toimintakykyä sekä kehon hallintaa. Raaseporin dialyysissä keskityttiin syksyn ajan lisäämään hoidossa käyvien proteiinin saantia. Proteiinia saa uudella tavalla härkäpavusta. Kokeile lehden ohjetta ennakkoluuloitta.

C-hepatiitin hoitoon on tullut muutoksia. Professori Martti Färkkilä kertoo lehdessä, että nyt on ensi kertaa mahdollista hoitaa jokainen tartunnan saanut maksavaurion asteesta huolimatta.

Valittu vaikuttaja -palstalla Maria Guzenina kirjoittaa elinluovutuksen ja niistä tiedottamisen tärkeydestä.

Tutustu lehteen

Elinehto 4 2018


Palaa otsikoihin