Elinehto 1/2018

Vuoden 2018 ensimmäisessä numerossa Laura kertoo, miten ärhäkkä IgA-nefropatia tuhosi hänen munuaisensa nopeasti: kaksi vuotta diagnoosista hän oli jo dialyysissä. Toisaalta ilman vastoinkäymisiä bändinsä kanssa keikkaileva Laura ei ehkä koskaan olisi ryhtynyt kirjoittamaan lauluja. Seikkailuja hän on lakannut kaipaamasta, sillä niitä on parin vuoden aikana ollut riittämiin. Uusi lehti avautui munuaisensiirron myötä.

Naisilla on munuaissairauksia yhtä paljon kuin miehillä. Naisten munuaisille raskaus voi kuitenkin olla koettelemus. Toisaalta raskausaika voi olla mahdollisuus todeta naisen munuaissairaus ajoissa ja hidastaa sen etenemistä. Nefrologi Aino Soro-Paavonen HUS:sta kertoo, miten raskaus on ikkuna naisen terveyteen, jolloin jo olemassa oleva munuaissairaus voi edetä, tai piilevä munuaissairaus, josta ennen raskautta ei tiedetty, tulla esiin.

Sairastuneet halutaan saattaa yhdistysten toimintaan jo sairaalassa. Tavoitteena on olla osa sairastuneen hoitopolkua, kohdata sairastunut ja hänen läheisensä ja antaa tukea sairauteen sopeutumisessa. Vapaaehtoisten ja järjestöjen näkymistä sairaalassa on kehitetty eri hankkeissa jo joitakin vuosia. Projektipäällikkö Anu Toija OLKAsta kertoo, että tavoitteena on saada kolmas sektori mukaan kokonaisuuteen niin, että järjestöjen osaaminen ja palvelut olisivat näkyvissä sairaalassa.

Liiton Elinehto-lehti postitetaan jäsenetuna kaikille jäsenille. Sen voi lukea myös kotisivuilta PDF-lehtenä.

Lue PDF-lehti


EE0118_kansi_web_iso