Järjestöt näkyviin sairaalassa

Sairastuneet halutaan saattaa yhdistysten toimintaan jo sairaalassa. Tavoitteena on olla osa sairastuneen hoitopolkua, kohdata sairastunut ja hänen läheisensä ja antaa tukea sairauteen sopeutumisessa.

Vapaaehtoisten ja järjestöjen näkymistä sairaalassa on kehitetty eri hankkeissa jo joitakin vuosia.

– Tarkoitus on saada kolmas sektori mukaan kokonaisuuteen niin, että järjestöjen osaaminen ja palvelut olisivat näkyvissä sairaalassa, projektipäällikkö Anu Toija OLKAsta sanoo.

Monen sairaalan tuloaulassa on oma järjestöpiste, josta ohikulkijat voivat halutessaan etsiä esitteitä. Hankkeissa haetaan kuitenkin ennen kaikkea yhteistyötä sairaalan toimijoiden kanssa.

 – Vertaistukea halutaan tuoda sairastuneille ja läheisille jo sairaalassa, ettei sairastunen tarvitse sitä lähteä erikseen etsimään.

Sairastuneiden ja sairaaloiden henkilökunnan tietoon halutaan tuoda myös järjestöjen tarjoama muu palvelu, tuki ja kuntoutus, mutta sairaalasta löytyy myös muuta vapaaehtoistoimintaa.

OLKA toimii HUS:n sairaaloissa. Vapaaehtoiset toimivat sekä Olka-pisteissä että osastoilla, mutta myös aula-avustajina, osastoilla juttukaverina ja lastenosastoilla leikkikaverina.  

Kaikki vapaaehtoiset haastatellaan ja he käyvät Vapaaehtoisena erikoissairaanhoidossa -koulutuksen. Vertaistukijana toimivilta vaaditaan esimerkiksi oman potilasjärjestön vertaistukija-koulutus.

– Koulutuksessa kerrotaan sairaalan organisaatiosta ja sairaalahygieniasta, mutta aiheina ovat myös vapaaehtoistoiminnan periaatteet ja sairaan ihmisen kohtaaminen. HUS:ssa vapaaehtoisen tunnistaa vaaleanvihreästä liivistä, jonka selässä lukee vapaaehtoinen.

Toija on huomannut, että asenteet ovat terveydenhuollossa muuttuneet ja kansalaistoimintaa arvostetaan.

– Teemme yhteistyötä, jossa arvostamme toisen osaamista. Potilaan sairautta hoidetaan sairaalassa ja järjestöt tuovat potilaan hoitopolulle oman osaamisensa.

OLKA-pisteitä on avattu myös Seinäjoen keskussairaalassa ja Raaseporin sairaalassa. Oululainen Järjestöt sairaalassa -hanke on myös osa OLKA-verkostoa.

Lue lisää pdf-lehdestä