Kulttuuria dialyysin lomassa

Liitto toteutti vuoden kestävän kulttuuridialyysihankkeen yhdessä Tampereen yliopistollisen sairaalan munuaiskeskuksen kanssa. Taiteen edistämiskeskuksen rahoittamalla hankkeella pyrittiin tuomaan kulttuurin hyvinvointivaikutukset osaksi hoitoyksikön arkea.

Kulttuurista hyvinvointia dialyysipotilaille -hankkeen tavoitteena oli tuoda taidetta ja kulttuuria sinne, missä kohderyhmän ihmiset jo muutenkin ovat, eli hoitoyksikköön. Jo suunnitteluvaiheessa pidettiin tärkeänä, että toteutustavoissa kuullaan potilaiden toiveita.

Toiveiden pohjalta rakennettiin kaksi erillistä toteutustapaa. Voimaa laulusta -ryhmässä oli mahdollisuus laulaa hoidon aikana musiikkiterapeutin johdolla itselle tärkeitä lauluja. Kuukausittaisille kulttuuritunneille taas pääsi osallistumaan joka kuukauden viimeisellä viikolla, joko maanantaina tai tiistaina omasta hoitovuorosta riippuen. 

Laulu kirvoitti muistoja

Voimaa laulusta -ryhmien toteuttajana oli Laitoslaulajat. Laitoslaulajat on yhdistys, jonka kouluttamat laulajat kohtaavat laulujen avulla ihmisiä eri laitoksissa, palvelutaloissa tai kotona. Musiikkiterapeutti Terhikki Koivuniemi Laitoslaulajista laulatti eri hoitovuoroissa olevia dialyysihoidon aikana.

– Ryhmässä ei ole oleellista laulutaito, vaan se, että on mahdollisuus saada voimaa itselle merkityksellisten laulujen kautta. Saada vaikka vain hetkenkin unohdus hoidosta. Laulua voi joko vain kuunnella tai laulaa itse mukana, Koivuniemi sanoo.

Hoidon aikana tapahtunut laulaminen katkaisi rutiinia, toi muuta ajateltavaa ja kirvoitti mieleen muistoja.

– Ihmiset ovat tykänneet paljon niistä lauluryhmistä, sitä kannattaa kyllä kehittää eteenpäin, kannustaa munuaiskeskuksen osastonhoitaja Johanna Mörö.

Lue lisää pdf-lehdestä