Naisen munuaiset

Naisilla on munuaissairauksia yhtä paljon kuin miehillä. Naisten munuaisille raskaus voi kuitenkin olla koettelemus. Toisaalta raskausaika voi olla mahdollisuus todeta naisen munuaissairaus ajoissa ja hidastaa sen etenemistä.

Munuaissairaudet eivät ole naisilla miehiä yleisempiä. Yleisesti miessukupuolta pidetään riskitekijänä munuaisten vajaatoiminnan kehittymiseen ja loppuvaiheen munuaisten vajaatoiminnan vuoksi dialyysihoidossa on enemmän miehiä kuin naisia.

Munuaisten hyvinvointi on yhteydessä sydämen ja verisuonten kuntoon. Korkea verenpaine vahingoittaa munuaisia ja sen hoito on tärkeää. Kohonnutta verenpainetta hoidetaan lääkkeillä. On myös tärkeää välttää liiallista suolan ja alkoholin käyttöä, ylipainoa ja liikkua säännöllisesti.

Miehillä on naisia enemmän sydän- ja verisuonisairauksia ja heillä on jo nuorena kohonnut taipumus korkeaan verenpaineeseen. Yleistäen voi sanoa, että naiset pitävät itsestään ja terveydestään miehiä parempaa huolta, mikä suojaa heitä myös munuaissairauksilta. Toisaalta vaikka tupakointi on vähentynyt, se on tasavertaistunut ja nuoret naiset ja miehet polttavat yhtä useasti. Tilanteen voi siis odottaa muuttuvan.

– Raskaus on ikkuna naisen terveyteen. Raskausaikana jo olemassa oleva munuaissairaus voi edetä, tai piilevä munuaissairaus, josta ennen raskautta ei tiedetty, tulla esiin, nefrologi Aino Soro-Paavonen HUS:sta sanoo. 

Uhka vai mahdollisuus?

Raskaus on naisen terveydelle sekä uhka että mahdollisuus.

– Raskauden aikana naisen terveyttä tarkkaillaan. Suomen korkeatasoinen neuvolajärjestelmän ansioista saatetaan havaita munuaissairaus, josta ei ennen tiedetty, jo aivan alkuvaiheessa. Toisaalta raskauden aikana jo olemassa oleva munuaissairaus voi edetä.

Normaalissa raskaudessa elimistön veritilavuus kasvaa ja munuaisten verenkierto lisääntyy. Raskauden loppuvaiheessa sikiö ja suuri kohtu voivat painaa etenkin oikeanpuoleisen munuaisen virtsajohdinta.

Raskauden aikana veren sokeriarvot voivat nousta, vaikka muutoin diabetesta ei olisikaan. 

Raskausdiabetekselle voi altistaa ylipaino ja yli 40 vuoden ikä. Sen ensisijainen hoito on ruokavalio ja liikunta, mutta joissakin tapauksissa tarvitaan myös lääkehoitoa.

Lue lisää pdf-lehdestä