Elinehto 2/2018

Maksaviikkoa vietettiin toukokuussa. Lehdessä on paljon tietoa maksassta raportti viikosta. Marjo on seitsemän vuotta saanut selittää, miksi ei jaksa. Hänellä on todettu maksasairaudet PBC ja AIH. PBC on autoimmuunisairaus, jossa maksan sisäiset pienet sappitiet tulehtuvat ja tuhoutuvat. Vuosien jälkeen hän alkaa olla sinut sairauden kanssa eikä se ole koko ajan mielessä. Hannu syntyi 63 vuotta sitten. Vastasyntyneellä todettiin hengenvaarallinen anemia, jota tuolloin hoidettiin verensiirrolla. Siitä tullut C-hepatiitti todettiin vasta 15 vuotta sitten. Nyt hänellä on maksakirroosi. Tartunta on kuitenkin hoidettu nyt pois uuden sukupolven lääkkeillä. Lue myös, mikä pitää maksauskomuksista paikkansa ja missä väittämässä ei ole toden häivää. Voiko maksansa syödä terveeksi? Pelastaako ihmepilleri maksan viikossa?

Kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.) kirjoittaa Elinehdossa, että sosiaali- ja terveydenhuollon korkeat palvelu- ja reseptilääkkeiden hinta on este palvelujen käytölle ja erityisesti juuri heille, jotka eniten niitä tarvitsisivat: pitkäaikaissairaat, vanhukset, vammaiset, mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivät, työttömät ja ulosottoon joutuneet.

Haasteet on tehty voitettavaksi, toteaa terveyspsykologi. Sairastuminen on tunteiden vuoristorata. Mieliala vaihtelee toivosta toivottomuuteen. Selviytymiseen voi myös itse vaikuttaa omilla asenteillaan. Vaikeuksiin kannattaa suhtautua haasteina. Ja muistaa, että kaikki haasteet voi ratkaista. Varsinkin sairauden alkuvaiheessa tavallisia tapoja reagoida ovat masentuneisuus ja ahdistuneisuus, mutta yleensä tilanne helpottuu ajan kuluessa.

Mukana myös tietoa munuaisista. IgA-glomerulonefriitin hoidossa olennaista on kohonneen verenpaineen ja valkuaisvirtsaisuuden hoito. Myös omilla elintavoillaan voi vaikuttaa munuaisten vajaatoiminnan etenemiseen. Dialyysi muutti liikkuvan Eeron ja vaimon elämää, mutta autoi myös jaksamaan arjessa paremmin. Munuaisten vajaatoimintaa sairastavakin voi syödä kesäherkkuja, mutta kohtuus kannattaa silti muistaa.


kansi elinehto 2 2018
PBC väsymys
Ihminen voi olla sisältä rikki, vaikka sairaus ei näy ulospäin. Marjo on seitsemän vuotta saanut selittää, miksi ei jaksa. Hänellä on todettu autoimmuunimaksasairaudet PBC ja AIH.
Totta vai tarua maksasta
Moni messuaa, että maksaa voi puhdistaa, mutta mikä on oikeasti maksan hyvinvointia edistävä ruokavalio? Miten voit pitää huolta maksastasi? Mikä on maksan pahin uhka? Kykeneekö maksa uudistumaan? Maksaan liittyy monia uskomuksia. Tässä on joitakin niistä.
C-hepatiitti
Lapsena saatu C-hepatiitti ei ole ennen viime vuosia vaikuttanut Hannun elämään. Se todettiin sattumala verenluovutuksessa. Maksakirroosi käy nykyään useasti mielessä. Hän sai keväällä hoidon uuden sukupolven lääkityksellä.
Haasteet voi voittaa
Sairastuminen on tunteiden vuoristorata. Mieliala vaihtelee toivosta toivottomuuteen. Selviytymiseen voi myös itse vaikuttaa omilla asenteillaan. Vaikeuksiin kannattaa suhtautua haasteina. Ja muistaa, että kaikki haasteet voi ratkaista.
Dialyysi muutti arjen
40 vuotta sitten lääkäri sanoi silloin kolmikymppiselle Eerolle, että munuaisissa on jotakin häikkää. Dialyysi alkoi 2018. Se ei ole liikkuvaista pariskuntaa lannistanut. Alkuvuosi meni tulipalon sotkua selvitellessä ja sen rytäkän keskellä Eeron dialyysi on ollut melkein pikkujuttu.
Satu Taavitsainen
Kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.) on kesän lehden Valittu vaikuttaja -palstan kirjoittajavieras: Useimmissa Euroopan maissa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ja reseptilääkkeet ovat maksuttomia tai asiakasmaksut hyvin pienet. Toisin on Suomessa. Meillä asiakasmaksut ja lääkkeiden hinnat ovat korkeat. Siitä huolimatta, että ne ovat huono keino kerätä rahaa.
IgA-glomerulonefrootti
IgA-glomerulonefriitin hoidossa olennaista on kohonneen verenpaineen ja valkuaisvirtsaisuuden hoito. Myös omilla elintavoillaan voi vaikuttaa munuaisten vajaatoiminnan etenemiseen. Sairaus saattaa esiintyä perheittäin, mutta suurin osa tapauksista on yksittäisiä. Sairaus etenee dialyysihoitoon noin neljäsosalla.
Kesäruokaa munuaissairaalle
Kesäherkuttelu onnistuu, vaikka noudattaisi munuaisten vajaatoimintaa sairastavan ruokavaliota. Kohtuus kannattaa muistaa kesälläkin. Uusia perunoita ei kannata nautiskella joka päivä