Hoitoon pitkä kaavan kautta

Lapsena saatu C-hepatiitti ei ole ennen viime vuosia vaikuttanut Hannun elämään. Maksakirroosi käy nykyään useasti mielessä. Hän sai keväällä hoidon uuden sukupolven lääkityksellä.

Hannu syntyi 63 vuotta sitten. Vastasyntyneellä todettiin hengenvaarallinen anemia, jota tuolloin hoidettiin verensiirrolla. Se tehtiin silloin suoraan toiselta ihmiseltä. C-hepatiittiviruksesta ei oltu vielä kuultukaan, eikä verta testattu erikseen muidenkaan virusten osalta.

Vuodet vierivät normaalisti ja tartunta selvisi vasta 15 vuotta sitten, silloinkin sattumalta.

C-hepatiitista huolimatta Hannun elämä kulki normaalissa uomissa 60 vuoden ajan. Viime vuosina hän on kuitenkin alkanut huomata omassa voinnissaan muutoksia: jalkoja pistelee ja kutisee, aineenvaihdunta tuntuu hidastuneen, kämmenet punoittavat. Jaksamisessa mies huomaa eron entiseen, mutta haittaavaa väsymystä Hannulle ei ole tullut.

– Maksakirroosi käy usein mielessä, vaikka sen kanssa voi elää pitkään. Toivottavasti tulevaisuudessa kaikki tartunnan saaneet pääsevät nopeammin hoitoon, eikä maksavaurion syntyä tarvitsisi enää odottaa, Hannu pohtii.

C-hepatiitti vaatii tarttuakseen verikontaktin. Ennen C-hepatiittiviruksen tunnistamista vuonna 1990 tartunnan saattoi Suomessakin saada esimerkiksi verensiirrosta. Tartunnan voi saada edelleen sairaalahoidossa maissa, joissa ei tehdä B- ja C-hepatiittiseulontaa tai joissa hoitokäytännöissä on puutteita. Suuri osa tartunnoista johtuu suonensisäisten huumeiden käytöstä. Tartunnan voi saada myös steriloimattomilla välineillä tehdystä lävistyksestä ja tatuoinnista. C-hepatiitin tarttuminen suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä on mahdollista, mutta harvinaisempaa.

Hannun kohdalla on päätelty, että hän sai tartunnan syntymän jälkeen tehdystä verensiirrosta. Itse hän on käynyt jo 70-luvulta lähtien luovuttamassa verta, mutta tartunta todettiin vasta vuonna 2003. Hannu oli käynyt vaimonsa Tuulan kanssa normaalisti verenluovutuksessa, kun yhden kerran jälkeen kotiin tuli kirje, missä kehotettiin hakeutumaan C-hepatiittitestiin.

– Olin ehkä kuullut yleisesti hepatiiteista, mutta en tiennyt, miten ne tarttuvat ja mitä ne aiheuttavat, Hannu kertoo.

Tieto tartunnasta tuli järkytyksenä koko perheelle. Pariskunnalla on kolme lasta, jotka nyt asuvat muilla paikkakunnilla. Tiedon tullessa, käynnissä oli kiireinen elämänvaihe, lapsilla kirjoituksia ja koulunvalintoja.

Lue koko juttu lehden PDf-versiosta.

Elinehto lähetetään kotiin ilmaiseksi kaikille jäsenille.

 


hannu pysty