Uskomaton maksa vai koskematon usko?

Voiko maksansa syödä terveeksi? Pelastaako ihmepilleri maksan viikossa? Vai syötkö ja juotko maksasi yksinkertaisesti vai sairaaksi? Tiedätkö, miten voit oikeasti pitää huolta maksastasi?

Moni messuaa, että maksaa voi puhdistaa, mutta mikä on oikeasti maksan hyvinvointia edistävä ruokavalio? Miten voit pitää huolta maksastasi? Mikä on maksan pahin uhka? Kykeneekö maksa uudistumaan?

Maksaan liittyy monia uskomuksia. Tässä on joitakin niistä. Lue, mikä pitää paikkansa ja missä väittämässä ei ole toden häivää. 

Voiko maksaa puhdistaa ihmepillerillä?

Maksaa ei voi puhdistaa luontaistuotteiden ihmerohdoilla tai luonnon dieeteillä. Sen sijaan maksasta voi pitää huolta terveellisellä ruokavaliolla. Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä.

Voiko vihreä tee olla vaaraksi maksalle?

Vihreän teen on raportoitu aiheuttavan maksavaurioita samantapaisella mekanismilla kuin lääkkeetkin aiheuttavat maksavaurioita. Lisäksi kansainvälisissä tutkimuksissa luontaistuotteista on löydetty raskasmetalleja ja erilaisia toksiineja, kuten lyijyä, elohopeaa sekä arsenikkia. Suomessa ei tiedetä vihreän teen aiheuttaneen maksavaurioita.

Maksasiirtoja tehdään Suomessa luontaistuotteiden käytön vuoksi.

Yleisimmät syyt maksansiirtoon ovat autoimmuunisairaudet primaari sklerosoiva kolangiitti (PSC), primaari biliaari kolangiitti (PBC) sekä autoimmuunihepatiitti (AIH). Noin kymmenesosa maksansiirroista tehdään akuutin maksan vajaatoiminnan vuoksi. Maksan akuuteista vajaatoiminnoista osa liittyy luontaistuotteiden käyttöön, mutta onneksi luontaistuote on syynä maksansiirtoon vain harvoin.

Pitääkö maksasiirron jälkeen välttää greippejä?

Kyllä. Vältä greippiä, greippimehua ja sitä sisältäviä elintarvikkeita. Greippi voi muuttaa muun muassa hyljinnänestolääkkeiden kuten siklosporiinin, takrolimuusin tai kortisonin vaikutusta.

Lue lisää väitteitä ja totuuksia lehden PDf-versiosta.
Elinehto lähetetään kotiin ilmaiseksi kaikille jäsenille.

 


maksauskomus pysty