Juominen loppui kertaheitolla

Matti ajatteli käyttävänsä alkoholia kohtuudella. Ylipaino ja kakkostyypin diabetes yhdistettynä säännölliseen juomiseen aiheutti maksakirroosin. Matti sai pari vuotta sitten maksansiirron maksasyövän takia. Toipumista leikkauksesta avitti hyvä peruskunto.

Matti , 66 vuotta, on Kangasalla tunnettu mies. Torilla hän ei ehdi ottaa montaakaan askelta, kun joku on jo kyselemässä kuulumisia. Matti ehti toimia 100-vuotiaan Kangasalan sanomien päätoimittajana 17 vuoden ajan ennen eläkkeelle jäämistään kolme vuotta sitten. Tänä kesänä hän muutti vaimonsa Ullan kanssa tämän kotipaikkakunnalle Ilmajoelle.

Matti on kertonut maksasairaudestaan ja maksansiirrostaan kysyjille aina avoimesti. Se on ollut yksi tapa jakaa taakkaa. Selviytymisessä ovat auttaneet myös positiivinen mieli ja hyvä peruskunto. Ulla-vaimon lisäksi myös suuri suku on ollut aina tukena. Matilla on yhdeksän sisarusta, neljä poikaa ja lapsenlapsiakin jo kahdeksan. Sisarukset ovat tainneet olla Matin voinnista enemmän huolissaan kuin Matti itse.

– Eivät meinaa millään uskoa, että varaosilla voi pärjätä, Matti nauraa.

Jälkiviisas voisi ajatella, että jos Matti olisi korjannut elintapojaan jo 90-luvulla, kun maksa oireili ensimmäisiä kertoja, maksansiirtoa ei olisi koskaan tarvittukaan. Ehkä hyvin perusteltu tieto riskeistä olisi muuttanut käytöstä, ehkä ei.

Loppuvuodesta 2014 Matti meni Valkeakosken aluesairaalaan napatyräleikkaukseen. Leikkausaamuna otettiin verikokeita ja todettiin, että osa arvoista oli niin huonoja, että leikkausta ei voida tehdä. Ultraäänitutkimuksessa Matin maksassa ei näkynyt mitään poikkeavaa, mutta magneettikuvassa sieltä löytyi parin sentin kokoinen kasvain. Tilannetta jäätiin seuraamaan, koska maksasolusyöpä kasvaa yleensä hitaasti. Se voi lähettää etäpesäkkeitä muualle maksaan, mutta leviää harvemmin, ja silloinkin vasta myöhäisessä vaiheessa, maksan ulkopuolelle.

Vuoden 2017 huhtikuun lopussa maksakokous päätti, että ainut hoitovaihtoehto on maksansiirto, vaikka maksa-arvot olivat vielä kohtalaiset.

Siitä lähtien puhelin oli päällä koko ajan. 

Elinehto postitetaan kotiin kaikille jäsenille.
Lue koko juttu Elinehdon PDF-tiedostosta.matti juominen loppui kertaheitolla