Kurssilta tsemppiä ja vertaistukea   

Kurssilla huomaa, miten tärkeää on puhua asioista. Vertaistukeen ei aina tarvita edes sanoja. Kurssi toi myös uutta nostetta pitkäaikaissairaan hoitoinnolle.

Torniolainen Sari osallistui dialyysihoidossa olevien aikuisten kurssille Siilinjärvellä Kunnonpaikassa. Kurssi kesti kuusi päivää ja puoliso Risto oli mukana kaksi viimeistä päivää.

Kokemusten jakaminen toisten sairastuneiden kanssa oli kurssilla tärkeää, mutta sijansa oli myös uuden tiedon saamisella ja vanhan kertaamisella. Pitkäaikaisesti sairaan hoitoinnolle kurssi toi uutta nostetta.

Kurssilla tietoa ovat jakamassa asiantuntijat: nefrologi, munuaissairaanhoitaja, psykologi, fysioterapeutti, mutta asiantuntijatiedon lisäksi Sari arvostaa muilta saamaa tietoa sairauden kulusta ja siitä, miten he pärjäävät sairauden kanssa.

– Minua kiinnostaa kaikki sairauteen liittyvät asiat siksikin, että saan varmuutta siitä, että toimin oikein. Vertaisilta saatu tieto auttaa huomaamaan, miten samakin sairaus voi näyttäytyä eri tavalla.

Kurssin annin Sari kiteyttää näin: Kun iloitsee pienistä asioista, voi iloita useammin.

Dialyysin Sari aloitti huhtikuun lopussa 2017. Puoliso ilmoitti heti, että on halukas luovuttamaan munuaisensa, mutta hän ei sopinut luovuttajaksi. Sari tekee PD-hoitoa yökoneella.

Dialyysissä olevien sopeutumisvalmennuskurssi oli Sarin ensimmäinen reissu yökoneen kanssa.  Kurssilla Sari pystyi jakamaan kokemuksia toisen PD-hoitoa tekevän kurssilaisen kanssa ja sai hyviä vinkkejä ja rohkaisua.

– Olen selvästi rohkeampi lähtemään kotoa ja kesän lomamatka PD-koneen kanssa sujui erinomaisesti.

Elinehto postitetaan kotiin kaikille jäsenille.
Lue koko juttu Elinehdon PDF-tiedostosta.


Kurssilta tsemppiä ja vertaistukea