Maksansiirrolla uuteen normaaliin

Lukan perheen arjesta ei puutu menoa eikä meininkiä. Lukan maksansiirrosta on nyt kulunut vuosi ja perhe on päässyt uuteen normaaliin.

Kokkolalainen Luka, 9 vuotta, makaa sohvalla ja katsoo elokuvaa. Hän on ollut yökylässä ja nytkin polttelisi päästä kavereiden luo. Kaveri löytyy kyllä kotoakin, sillä isoveli Robin on vain vuoden ja 8 kuukautta vanhempi. Luka juoksee takapihalle ja potkii palloa ennen kuin ryntää trampoliinille heittämään voltteja eteenpäin ja taaksepäin. Berto juoksee haukkuen perässä, sekin tahtoo leikkiä.

Mistään ei huomaa, että Lukalle tehtiin maksansiirto vain vuotta aikaisemmin. Miten siihen päädyttiin, onkin yhtä pitkä tarina kuin pojan ikä.

Pia-äiti kysyi lääkäriltä aikoinaan, milloin lapsi on siinä kunnossa, että maksansiirto pitää tehdä.

– Sitten kun elämänlaatu heikkenee, minulle vastattiin. Tiedän, että Luka jaksaa nyt paremmin.

Lukan diagnoosi oli sappitieatresia. Se on synnynnäinen sappiteiden puutos, harvinainen vastasyntyneillä esiintyvä maksasairaus, jossa sappitiet tuhoutuvat ja sapen virtaus estyy. Sen seurauksena maksan toiminta heikkenee. Sappiteiden puutos todetaan vuosittain 2–5 lapsella Suomessa. 

Luka selvisi omalla maksallaan liki 9-vuotiaaksi.

– Vaikeinta vuosien varrella oli varmasti epätietoisuus. Tiesi, että maksansiirto jossakin vaiheessa tulee, ja se pelotti. Toisaalta tiesin senkin, ettei sairauden etenemisessä ole mitään kaavaa ja että tilanne voi muuttua hetkessä, Pia sanoo.

Lastenklinikalla vuonna 2017 Lukalla todettiin maksasairauteen liittyvä hepatopulmonaarinen oireyhtymä ja Lukan maksansiirtoa ryhdyttiin kiirehtimään. Maksansiirtoon tarvittavat tutkimukset tehtiin rivakasti ja rokotukset otettiin nopeutetussa tahdissa.

– Meitä pyydettiin varautumaan siihen, että maksansiirto on jo kesällä. Listalle Luka pääsi toukokuun puolivälissä. 

Elinehto postitetaan kotiin kaikille jäsenille.
Lue koko juttu Elinehdon PDF-tiedostosta.


luka uusi maksa sisältö