Elinsiirto on monille elinehto – Sote ei saa jyrätä alleen tätä mahdollisuutta 

Kansanedustaja Sari Tanus kirjoittaa Valittu vaikuttaja -kolumnissa, että sosiaali-ja terveydenhuollon uudistus ei saa jyrätä alleen Kudoslain uudistusta. Munuaisen luovutus on sallittava muillekin kuin aivan lähiomaisille ja samassa taloudessa asuville. 

Tämän vuoden alusta sosiaali-ja terveysvaliokunnassa maakunta- ja sosiaali-ja terveydenhuollon uudistus valinnanvapausesityksineen on nielaissut käytännössä melkein kaiken valiokunnan ajan. Mammuttimaisten esitysten käsittely on valitettavasti työntänyt sivuun kaiken muun, myös monet hyvin tärkeät esitykset. 

Kudoslain uudistus munuaisen luovutuksen mahdollistamiseksi muiltakin kuin aivan lähiomaisilta tai samassa taloudessa asuvilta on ollut tavoitteena pitkään. Elinsiirtojen valtakunnallisessa neuvottelukunnassa ja elinluovutusten valtakunnallisessa toimintaohjelmassa lakimuutoksen tarve on tuotu esiin ja sitä vaadittu, mutta esitys on aina jäänyt muiden asioiden jalkoihin. 

Toissakesänä urakoin ja metsästin tekemääni lakiesitykseen 116 kansanedustajan allekirjoituksen. Sadan allekirjoituksen ylitys tarkoittaa sitä, että esitys on otettava ministeriössä käsittelyyn. Virkamiesten kädet oli kuitenkin sidottu soteen ja ministereiden lupauksista huolimatta liikkeelle saatu esitys uhkasi hautautua ministeriöön.  Eduskunnan munuais- maksa- ja elinsiirtopotilaiden tukiryhmän jäsenet toimivat monella taholla sitkeästi asian eteenpäin viemiseksi. Iso kiitos siitä. Viimein alkuvuodesta hallitus toi esityksen eduskuntaan. Se piti käsitellä kiireellisten esitysten joukossa sosiaali-ja terveysvaliokunnassa ja tulla voimaan jo 1.elokuuta. Vetosin keväällä käsittelyn puolesta valiokunnassa, mutta vastauksena oli, että sote-esitykset on pakko saada ensi käsiteltyä. Puhuttiin, että kudoslain muutos otettaisiin valiokunnan käsittelyyn heti syyskauden alussa, mutta mitä meillä on nyt käsittelyssä: sote-lakipaketteja. 

Sosiaali-ja terveydenhuollon uudistus ei saa jyrätä alleen kaikkea muuta. Monet odottavat kiihkeästi munuaisen luovuttajaa. Osalla sopiva luovuttaja on jo tiedossa, kunhan vain lakimuutos mahdollistaisi luovutuksen. Syksyn aikana on urakoitava yhdessä, jotta saamme lakiesityksen valiokunnan käsittelyyn, sieltä istuntosalin äänestykseen ja voimaan mahdollisimman pian. 

On asioita, mitkä ovat monille elinehto. Munuaisen siirto on yksi niistä. Laki ei saa olla esteenä parhaalle hoidolle, mikä tässä tapauksessa on vielä yhteiskunnan verovarojakin säästävä.

Sitkeyttä kaikille toimijoille.

Sari Tanus
Kansanedustaja
Eduskunnan munuais-, maksa- ja elinsiirtopotilaiden tukiryhmän puheenjohtaja
Erikoislääkäri

Elinehto postitetaan kotiin kaikille jäsenille.
Lue koko juttu Elinehdon PDF-tiedostosta.


Sari Tanus kolumni Elinehto