Suurmenestys uudella haimalla

Johanna on liikkunut pienestä pitäen. Haiman- ja munuaisensiirron myötä hänestä tuli kilpaurheilija. Tyypin 1 diabetes on vaivannut pienestä pitäen, mutta munuaisten vajaatoiminta tuli silti yllätyksenä.

Johanna sairastui tyypin 1 diabetekseen 7-vuotiaana. Sokeritasapainon ylläpitäminen oli haastavaa. Diabetes ei silti vuosienkaan aikana aiheuttanut pahoja liitännäissairauksia. Silmänpohjia piti korjata laserleikkauksella, mutta muutoin vointi pysyi pitkään hyvänä.

Helmikuussa 2012 työpaikkalääkäri lähetti Johannan pitkittyneen keuhkoputkentulehduksen takia keuhkokuvaan. Sen perusteella arveltiin, että Johannalla on vikaa sydämessä ja hänet lähetettiin TAYS:n päivystykseen. Siellä todettiin, että keuhkoissa oli nestettä. Pian selvisi, että sen aiheutti pitkälle edennyt munuaisten vajaatoiminta.

Munuaisongelmat tulivat yllätyksenä, vaikka jälkeenpäin Johanna muisti, että hän oli keuhkoputkentulehduksen aikaan kärsinyt varsinkin makuulla hengenahdistuksesta ja jalat olivat välillä olleet kuin tukit. Työpaikkalääkäri ei kuitenkaan kiinnittänyt niihin huomiota. Johanna tiesi, että diabetes voi aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa, muttei ollut osannut yhdistää oireita mahdollisiin munuaisongelmiin.

Viikko munuaisten vajaatoiminnan toteamisen jälkeen Johannalle asennettiin vatsakatetri. Johanna ehti olla dialyysissä vain 9 kuukautta ennen kuin kutsu munuaisen- ja haimansiirtoon tuli. Toipuminen leikkauksen jälkeen käynnistyi nopeasti. 

Johannan liikuntainnostus on lähtöisin lapsuudesta. Ruoveden kyläkoulussa välitunnit pelattiin pelejä ja keväällä oteltiin naapurikoulua vastaan. Lukiossa hän oli koripallokerhossa ja vapaa-aika kului muutenkin liikunnan merkeissä. Pääasia oli pitää liikunnan merkeissä hauskaa kaverien kanssa. Vantaan Elinsiirron saaneiden EM-kisoihin kesällä 2016 hän ei ihan ehtinyt mukaan, joten kilpailu-ura starttasi suoraan MM-tasolta Malagassa. Tänä vuonna Sardiniasta tuli suurmenestys.

Elinehto postitetaan kotiin kaikille jäsenille.
Lue koko juttu Elinehdon PDF-tiedostosta.
Johanna nettilehti