Elinehto 4/2018

Elinehdon vuoden neljännessä ja viimeisessä numerossa kerrotaan Katjan ja Mikan tarina. Katja koki monta vaikeaa vaihetta ennen yhdistettyä munuaisen- ja haimansiirtoa. Läheisen tuki oli korvaamaton, kun sairaus koetteli. Katja ei miettinyt kertaakaan, että Mika olisi jättänyt hänet. Tosi rakkaus kesti sairauden.

Ennen ketään muuta Arja tunnusti koiralleen, että on väsynyt. Hän epäili masennusta, mutta myöhemmin syyksi selvisi AIH eli autoimmuunihepatiitti. Se pysyy kurissa lääkityksellä. Kiusana on silti ainainen väsymys. Saksalainen Dominik on löytänyt rauhan Suomen maaseudulta. Polykystisessä munuaissairaudessa lääkityksen lisäksi elintavat ovat tärkeitä. Yksi tärkeimmistä on verenpaineen hoito. Suomalaista sairaudenhoitojärjestelmää Dominik pitää saksalaista parempana.

Ensi vuonna ohjelmassa on arjen askeleita ja kuntoliikuntaa, kun liitto ja yhdistykset viettävät liikunnan teemavuotta. Liikunnalla voi vaikuttaa helposti omaan hyvinvointiin ja terveyteen. Jokaiselle löytyy sopiva tapa liikkua. Terveysliikuntaa on itse asiassa jo jokainen hetki, kun emme istu paikoillamme.

Jorman aikuiselämään kuuluivat vatsakivut ja lopulta ainainen kutina. Primaari sklerosoiva kolangiitti eli PSC johti lopulta maksansiirtoon 16 vuotta sitten. Hänen vaimonsa Leena on kokenut omat vastoinkäymisensä, mutta yhdessä on selvitty kaikesta. Dialyysissä proteiinin tarve lisääntyy. Liian vähäinen proteiinin saanti voi aiheuttaa lihaskatoa, mikä heikentää liikunta- ja toimintakykyä sekä kehon hallintaa. Raaseporin dialyysissä keskityttiin syksyn ajan lisäämään hoidossa käyvien proteiinin saantia. Proteiinia saa uudella tavalla härkäpavusta. Kokeile lehden ohjetta ennakkoluuloitta.

Elinehto postitetaan kotiin kaikille jäsenille. Voit lukea sen myös PDF-lehtenä.


Elinehto 4 2018
Miltä suomalainen rakkaus kuulostaa?
Läheisen tuki on korvaamaton, kun sairaus koettelee. Katja koki monta vaikeaa vaihetta ennen yhdistettyä munuaisen- ja haimansiirtoa, mutta ei miettinyt kertaakaan, että Mika olisi jättänyt hänet. Nyt Katja pärjää täysin ilman insuliinia ja opiskelee uuteen ammattiin.
AIH väsyttää, mutta sen kanssa pärjää
Ennen ketään muuta Arja tunnusti koiralleen Iinekselle: Onkohan mamma masentunut, kun on niin paha olla? Koira katsoi siihen malliin, että taitaa olla, mutta eihän sen tähden lääkäriin mennä, että koko ajan väsyttää ja ketuttaa.
Suurkaupungista maaseudun rauhaan
Polykystisessä munuaissairaudessa on tärkeä hoitaa kohonnutta verenpainetta. Lääkityksen lisäksi omiin elintapoihin kannattaa kiinnittää huomiota. Kystien kasvaessa kivut yleensä lisääntyvät. Saksalainen Dominik on löytänyt helpotusta Suomen maaseudusta.
Elämän jatkoajalla
Jorman aikuiselämään kuuluivat vatsakivut ja lopulta ainainen kutina. Primaari sklerosoiva kolangiitti eli PSC johti lopulta maksansiirtoon 16 vuotta sitten. Siihen loppui kutina ja elämä voitti. Viimeiset ajat ennen siirtoa olivat vaikeita, sillä Jorma oli ihan keltainen ja näytti huonolta.
Dialyysissä tarjottiin proteiinia, Dialys med proteiner
Tammisaaren dialyysissä huomattiin, että moni hoidossa kävijä kärsii vajaaravitsemuksesta. Dialyysissä olevien on syytä kiinnittää huomiota erityisesti proteiinin riittävään saantiin. Osasto päätti tarjota esimerkin ja antaa vinkkejä kotiruokailuunkin.
Elämä ja sairaudet samoissa kansissa
Hyvä lääkäri tuntee sairauden lisäksi myös ihmisluonnon. Kirjat kuvaavat elämää, niistä voi opiskella ihmismieltä. Emeritus professori Jukka Mustonen keräsi lukemistaan kirjoista häntä koskettaneet kohdat ylös. Nyt niistä on ilmestynyt kokoelmateos, joka käsittelee lääketiedettä, sairastamista ja ihmisten ajatuksia niistä.
Valittu vaikuttaja Maria Guzenina
Liian moni siirrännäistä tarvitseva menehtyy odottaessaan kehoonsa sopivaa elintä, kirjoittaa kansanedustaja Maria Guzenina Elinehdon Valittu vaikuttaja -palstalla. Suomessa tehtyjen elävältä saatujen munuaissiirtojen määrä on edelleen pohjoismaiden pienin.